1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jazzin ja kuvataiteen liitto esillä Helsingissä

Suomen taideyhdistyksen kevätnäyttely tarkastelee jazzin vaikutusta kuvataiteeseen. Helsingin Taidehallissa lauantaina avautuvassa näyttelyssä on esillä sekä ulkomaisten että suomalaisten taiteilijoiden teoksia Matissesta Marjatta Tapiolaan.

kulttuuri

Kirjailijat ja kuvataitelijat olivat etunenässä haistelemassa uusia vapauden tuulia ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. Pariisi oli perinteisesti kansainvälisyyden etuvartio. Avantgarde ja modernismi iski laajalla rintamalla kaikkeen kulttuuriin.

- Ensimmäisen maailmansodan jälkeen haluttiin rakentaa uusi, parempi maailma. Tosin siinä sitten epäonnistuttiin pahasti, kuten hyvin tiedämme, sanoo näyttelyn kuraattori Vexi Salmi.

Jazz rantautui Suomeen vuonna 1926, ja Helsingin ja Viipurin soittoruokaloissa soi kuuma hotti. Ajan ikivihreinä elävät vieläkin Muistan sua, Elaine ja Kissa vieköön. Birger Carlstedtin työ 1930-luvulta johdattaa Boogie Woogie- näyttelyssä jazzin juurille, kertoo näyttelyn kuraattori Vexi Salmi. - Tummasävyisessä kuvassa muusikot takovat rumpujaan afrikkalaisessa majassa, kuvailee Vexi Salmi. Maalauksen rinnalla oleva maalaus tulee Virosta, ja kuvaa hyvin sitä, millaista vielä 1950-luvulla oli, kun jatsarit lähtivät keikalle. - Siinä mennään soratietä polkupyörillä, soittimet selässä, ja kuu kuumottaa kuusimetsän yllä, Vexi nauraa. Hilding Ekelundin piirtämä Taidehalli on yksi Suomen parhaista näyttelytiloista, jossa syntyy läpi salien ulottuva ilmava tunne. Nyt Taidehallin täyttää jazz, niin kuvataiteessa kuin musiikissa ja tanssissa. Esillä on koko jazzin kirjo 1920-luvulta tähän päivään

Boogie Woogie- näyttelyn työt on ripustettu kronologisesti Taidehallin avariin saleihin. Kuvanveistosalissa on esillä vanhin, esittävä taide sekä kansainväliset työt Matissesta Legériin. Näyttelyn kansainväliset työt tulevat kaikki Euroopasta, vaikka joukossa on toki amerikkalaistenkin taiteilijoiden Eurooppaan päätyneitä teoksia.

- Emme voineet edes ajatella amerikkalaisten museoiden töiden lainaamisesta. Kustannukset olisivat olleet aivan liian korkeat. Sitä paitsi Taidehalli on niin huonossa kunnossa, ettei se enää täytä moderneille museoille asetettavia vaatimuksia. No, remonttihan on tulossa pian, kertoo Vexi Salmi.

Pieneen välihuoneeseen on ripustettu lähinnä 1950-luvun hienojen jazzlevykansien kollaasi. Keskimmäisessä salissa on esillä 1950- ja 1960-lukujen konstruktivistista ja siitä innoituksensa saanutta taidetta. Näyttelyä varten tilatut uudet työt täyttävät kolmannen salin.

Yhdessä nurkassa on jukeboksi, josta kävijät voivat soittaa helsinkiläisistä divareista ostettuja vanhoja jazz-levytyksiä. Keskiviikkoisin Taidehallissa soi elävä musiikki, jatkot pidetään Taidehallin ravintolassa.

Näyttelyn hilpeimmät työt ovat kaksi Ismo Kajanderin Charlie Parkerille omistettua esinekoostetta.

Joidenkin Boogie Woogie- näyttelyn teosten viereen on asetettu niiden henkeen istuvaa suomalaista runoutta Pentti Saaritsasta Mika Waltariin ja Henry Parlandiin.

Jazzilla ja kuvataiteella on henkinen liitto Tämä kevättalvi on suomalaisen jazzin, sen kuvallisen ja kirjallisen historian juhlaa. Viime viikolla ilmestyi Helsingin Punavuoressa 1950- ja 1960-luvuilla sijainneen Old House Jazz Clubin eli Mäyränkolon historiikki. Oli siellä seinillä pari taideteostakin, muistelevat aikalaiset. Nyt Suomen Taideyhdistyksen Boogie Woogie- näyttely piirtää pitkän kaaren kuvataiteen ja jazzin liitosta tästä päivästä aina 1920-luvulle. Näyttely yllyttää keskusteluun kysymällä, voiko ääni aiheuttaa näköhavainnon, ja soiko jazzissa aina sinisävyinen pohjavire? Entä rytmi? Miten musiikki inspiroi taiteilijaa rytmittämään teosten muoto- ja värimaailmaa? Monet taiteilijat ovat itse muusikkoja. Monilla on laajat levykokoelmat; monet kuuntelevat musiikkia ennen kuin alkavat työskennellä; toiset työskentelevät musiikkia kuunnellen. Jukeboksi, elävää musiikkia, vanhoja levykansia, julisteita, sekä runsain mitoin koti- ja ulkomaista taidetta johon hengen on puhaltanut jazz: Taidehallin kevätnäyttely pistää kävijän housunpuntit vipattamaan. Boogie Woogie, Kuvataide ja jazz -näyttely on esillä Helsingin Taidehallissa 10.3. - 8.4.2007

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi