Rapin supertähdet aloittivat Euroopan-kiertueensa Helsingistä

Rap-musiikin raskassarjalaiset, amerikkalaiset P. Diddy ja Snoop Dogg aloittivat The Heavyweights Of Hip-Hop -kiertueensa perjantaina Helsingistä.

kulttuuri

Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvät P. Diddy (oikealta nimeltään Sean Combs) ja Snoop Dogg (Calvin Broadus) vetivät Helsingin Areenalla 2,5-tuntisen keikan 11 000-päiselle yleisölle. Ensiksi vuorossa oli liikemiehenä ja tuottajana menestynyt P. Diddy, joka osoitti olevansa yhä myös uskottava artisti. Illan tähtenä pidetty Snoop Dogg hemmotteli fanejaan esittämällä uransa alkupään tunnettuja kappaleita, kuten Murder was the case ja Who am I (What´s my name)?.

Ennen päätähtiä lavalle nousi Suomi-rapin tunnetuimpiin artisteihin kuuluva Elastinen. Lavanäyttävyyteen oli panostettu taustatanssijoilla ja komealla valaistuksella.

Tiivistahtinen kiertue käy läpi Länsi-Euroopan tärkeimpiä lavoja. Neliviikkoisella kiertueella työpäiviä on kuusi viikossa. Diddyn mukaan koetukseen ei ole kuitenkaan valmistaudutt sen kummemmin.

- Ei tällaiseen voi valmistautua. Olen ottanut vitamiinini, kuten äiti käskee ja me olemme juoneet paljon vettä. Ja alkoholia.

- Minä pysyttelen jatkuvasti valmiina, joten minun ei tarvitse valmistautua erikseen. Aseeni ovat aina ladattuina, Snoop Dogg kertoi. - Ei siis kuitenkaan oikeat aseet, korjasi pian murhasyytteessäkin ollut artisti nauraen.

Ilta sai päätöksensä Helsingin ydinkeskustassa Lux-yökerhossa, jossa mittavista juhlistaan tunnettu P. Diddy järjesti jatkojuhlat. The Black Partyn pukukoodi oli kokomusta, ja vieraslista koostui pitkälti julkkiksista.

Joukossa oli myös nelisenkymmentä VIP VIP-vierasta, joille kutsun mukana oli toimitettu pullo Dom Perignon -sampanjaa. Yökerhon ulkopuolelle oli, P. Diddyn toiveen mukaan, kerääntynyt joukko faneja katsomaan sisään virtaavaan juhlakansaa. Mukana oli myös joitain toiveikkaita, artisti oli nimittäin luvannut poimia joukosta kauneimmat mukaan juhlimaan. Itä ja länsi yhteistyössä

Nyt käynnistynyt kiertue esittelee myös Yhdysvaltain itä- ja länsirannikon rap-yhteisöjen yhteiseloa. 90-luvun puolivälissä tilanne oli toinen. Maan rap-yhteisö oli vahvasti jakautunut itään ja länteen, ja nokittelussa käytetiin sanojen lisäksi myös aseita. Kiistan kuuluisimpia uhreja ovat vuonna 1996 surmattu länttä edustava Tupac Shakur ja vuotta myöhemmin ammuttu Notorius B.I.G itärannikolta.

Notorius B.I.G oli kiinnitettynä P. Diddyn levymerkille ja tämän hyvä ystävä. Diddyn tunnetuimpia kappaleita onkin ystävänä muistolle omistettu, tämän vaimon kanssa levytetty I´ll be missing you.

Snoop Dogg oli puolestaan 90-luvun puolivälissä kiinnitettynä Tupacin kanssa samalle länsirannikon levymerkille, Death Row Recordsille. Tupac piti Notorius B.I.G:tä ja P. Diddyä häneen kohdistuneen murhayrityksen taustavoimina. Death Row Recordsin toimitusjohtaja puolestaan hyökkäsi avoimasti kilpailevaa levymerkkiä luotsaavaa Diddyä vastaan.

Nykyisin tilanne on jo viilennyt ja Tupac ja Notorius B.I.G on nostettu rapin henkilögallerian ylimmille portaille. Helsingissä tiedotustilaisuudessa kiertueen tähdet vakuuttivat, että heidän välinsä ovat aina olleet kunnossa.

- Biggien (Notorius B.I.G) ja Tupacin kuolemat ja koko itä -länsi-kiista oli tragedia yhteisössäme. Meidän välillämme ei kuitenkaan ole ollut pahaa verta. Kaikilla on menneisyytensä, emmekä me kiellä omiamme, mutta me olemme kehittyneet. Tämä kiertue osoittaa myös hip hopin kehittyneen noista lapsellisista ajoista, Diddy sanoo.

- Jopa Itä - länsi-kiistojen aikana olimme ystäviä ja arvostimme toistemme tekemisiä. Suunnittelimme jopa, että Diddy tuottaa levyni. Biggie hymyilee taivaasta, kun näkee minut lavalla, Snoop Dogg lisäsi.

Helsingin konsertti osui Notorius B.I.G:n kuoleman 10-vuotispäivälle, mutta P. Diddy vakuuttaa, että kyse on sattumasta.

- Jumalan tiet ovat tutkimattomat. Tämä ei ole se päivä, joka meillä oli alunperin buukattuna.

Yhdysvalloissa rap-musiikin myynti laahaa juuri nyt ennätysalhaalla. Snoop Dogg ei ole kuitenkaan huolissaan alan tulevaisuudesta.

- Hiphop on ainoa musiikkilaji, jota ei voi hävittää. Kantrin ja rokin voi poistaa, mutta jos hip hop häviäisi, siinä menisivät samalla urheilu, mainokset ja sponsorointisopimukset. Pelkästään Diddy työllistää 500 - 1 000 ihmistä. Hip hop on positiivinen voima. Se auttoi minut pois jengeistä, eikä minun enää tarvinnut myydä huumeita. Nyt me tarjoamme samaa mahdollisuutta uusille artisteille, hän sanoo. YLE Uutiset

Lähteet: Rap-musiikin suosio pohjamudissa Yhdysvalloissa