1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa suuri Diana-vuosi

Prinsessa Dianan kuoleman kymmenvuotispäivää muistetaan Britanniassa monin näkyvin tavoin.

Ulkomaat

Muistojuhlakausi alkaa Dianan syntymäpäivänä heinäkuussa, jolloin hänen poikansa järjestävät Wembleyn stadionilla suurkonsertin. Esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Elton John ja Duran Duran.

Televisio-ohjelmissa käsitellään Dianan elämän lisäksi laajasti myös auto-onnettomuutta, jossa prinsessa menehtyi.

Vaikka Dianasta ja hänen kuolemastaan on kymmenen vuoden aikana tehty lukuisia dokumentteja, luvassa on useita uusia.

ITN:n dokumentissa näkökulma on Dianaa ja hänen miesystäväänsä Dodi al-Fayedia seuranneiden paparazzi-valokuvaajien, joita alkujaan epäiltiin kuolonkolarin aiheuttamisesta. Dokumentissa haastatellaan useita heistä.

Dangerous Filmsiltä puolestaan on tulossa dokudraama Dianan kuudesta viimeisestä elinviikosta. Pääosissa näyttelevät Genevieve O'Reilly ja Patrick Baladi. Ohjaaja Richard Dalella on kokemusta vastaavista tuotannoista: hän teki dokudraaman myös New Yorkin terrori-iskujen viisivuotispäiväksi.

BBC keskittyy omassa dokumentissaan pohdiskelemaan, mikä Dianan ominaisuus lietsoi kansakunnan kokoisen surun hänen kuollessaan. Itsenäinen Mentorn-tuottajayhtiö suunnitelee tuovansa näytteille prinsessan kotivideoita, joita ei ole aiemmin esitetty televisiossa.

Infinity Televisionin näkökulmana on Dianan lapsuus hänen avioliittonsa ja äitiytensä antamassa valossa.

Ranskalaisen Artline Filmsin parhaillaan viimeistelemässä dokumentissa keskitytään puolestaan al-Fayedin ja hänen perheensä rooliin kuolonkolariin johtaneissa tapahtumissa. Tuottajan mukaan dokumentti tekee selvää virallisten tutkimusten tuloksista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi