Italia ja Venäjä kiirehtivät EU:n kumppanuusneuvotteluja

Italian ja Venäjän huippukokous on tuottanut joukon sopimuksia taloudellisesta yhteistyöstä. Samalla maat kiirehtivät neuvotteluja Euroopan unionin ja Venäjän uudesta kumppanuussopimuksesta.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Italian pääministeri Romano Prodi neuvottelivat erilaisista hankkeista keskiviikkona Barin kaupungissa.

Putinin kaksipäiväisen Italian-vierailun aikana sovittiin muun muassa voimalahankkeista Venäjällä sekä Keski- ja Itä-Euroopassa, paikallisjunan kehittämisestä sekä matkustajalentokoneen rakentamisesta ja markkinoinnista.

Italia ja Venäjä kiirehtivät samalla neuvotteluja Euroopan unionin ja Venäjän uudesta kumppanuussopimuksesta. Putinin ja Prodin mielestä kumppanuusneuvottelut, samoin kuin energiayhteistyön vahvistaminen, edistäisivät kasvua ja turvallisuutta Euroopassa.

Neuvottelujen uudesta kumppanuussopimuksesta oli määrä alkaa Suomen puheenjohtajuuskaudella viime vuoden lopulla, mutta Puola esti ne. Tämä oli Puolan vastalause sille, että Venäjä oli hygieniasyihin vedoten kieltänyt puolalaisen lihan tuonnin Venäjälle. EU pitää tuontikieltoa ylimitoitettuna, mutta Venäjä ei ole vieläkään perunut kieltoa.

Putinin avustaja Sergei Jastrzhembski toivoi, että EU:n ja Venäjän kumppanuusneuvottelut etenisivät ennen Venäjän ja EU:n seuraavaa huippukokousta, joka järjestetään Venäjällä toukokuun 18. päivänä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP