EU tiivistää yhteistyötään ASEAN-maihin

Euroopan unioni ja Kaakkois-Aasian maat tehostavat turvallisuusyhteistyötään. 27 EU-maan ja kymmenen Kaakkois-Aasian maiden järjestön ASEAN:in ulkoministerit aloittivat tänään kaksipäiväisen kokouksen Saksan Nürnbergissä.

Ulkomaat

Ministereille valmistellussa julistusluonnoksessa mainitaan yhteistyökohteina turvallisuusviranomaisten koulutus ja toimet avomerellä tapahtuvaa merirosvoutta vastaan. Uutistoimisto DPA:n mukaan julistuksessa otetaan esille myös ihmisoikeudet ja demokratian levittäminen Kaakkois-Aasian alueella. Kokouksessa keskustellaan lisäksi ilmastonmuutoksesta ja energiapolitiikasta.

EU pyrkii ASEAN-maiden kanssa vapaakauppaneuvotteluihin. Hanke ei kuitenkaan toistaiseksi etene, koska ASEAN vaatii mahdollisen vapaakauppasopimuksen koskevan myös Myanmaria. EU on vuodesta 1990 lähtien pitänyt yllä pakotteita Myanmaria vastaan, koska maan sotilasjohtajat eivät piitanneet demokratiaa ajavien puolueiden voitosta vaaleissa.

Kun yhteistä vapaakauppasopimusta ei synny, EU yrittää edistää suhteitaan yksittäisiin ASEAN:in jäsenmaihin kahdenvälisin yhteistyösopimuksin. Tällaisia sopimuksia on vireillä Indonesian, Thaimaan, Singaporen, Filippiinien, Malesian ja Brunein kanssa.

Lähteet: Reuters, DPA