1. yle.fi
  2. Uutiset

Sri Lankassa vakava pakolaisongelma

YK varoittaa Sri Lankan pakolaisongelman paisumisesta. Saarivaltion itäosissa jo 130 000 ihmistä on paennut tamilisissien ja Sri Lankan armeijan välisiä taisteluita.

luonto

YK:n humanitaarisista asioista vastaava apulaispääsihteeri John Holmes pyytää jäsenvaltioilta pikaisesti varoja pakolaisten auttamiseksi. Jopa elintarvikkeista on pulaa. Maailman elintarvikeohjelma WFP on ilmoittanut, ettei paikan päällä ole tarpeeksi ruokavarastoja uusille pakolaisjoukoille.

Jo ennen uusinta pakolaistulvaa Sri Lankan humanitaarisen avun ohjelma oli saanut pyytämästään 50 miljoonasta eurosta vain 2 miljoonaa euroa eli neljä prosenttia tarvittavasta rahamäärästä.

Sri Lankan ilmavoimat pommitti keskiviikkona tamilien tukikohtaa kolmatta päivää peräkkäin. Siviilit ovat paenneet taisteluita erityisesti Batticaloan maakunnassa.

Tamilitiikerien järjestö LTTE on taistellut itsenäisen tamilivaltion puolesta vuodesta 1983 lähtien. Vuonna 2002 taisteluihin sovittiin aselepo, mutta se mureni vuoden 2005 loppupuolella. Nelisentuhatta ihmistä on kuollut sen jälkeen.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi