Palestiinalaiset sopuun yhteishallituksen ministereistä

Palestiinalaisten yhteishallitus on esitelty tänään. Ääri-islamilaista Hamas-järjestöä edustava pääministeri Ismail Hania esitteli hallituksen kokoonpanon presidentti Mahmoud Abbasille, joka johtaa Hamasin kanssa kilpailevaa Fatah-järjestöä.

Ulkomaat

Abbas hyväksyi nimitykset ja palestiinalaisten parlamentti äänestää hallituksesta lauantaina.

Hania ja Abbas sopivat yhteishallituksen muodostamisesta Mekassa 8. helmikuuta, mutta ministerinimityksistä on riidelty tähän saakka. Sopu syntyi, kun miehet pääsivät yksimielisyyteen puolueettoman henkilön valinnasta uudeksi sisäministeriksi.

Sisäministerin pesti on tärkeä, koska hän johtaa kiisteltyjä turvallisuusjoukkoja. Kaikkiaan Hamas saa hallitukseen yhdeksän ministeriä ja Fatah kuusi. Riippumattomia poliitikkoja tulee hallitukseen kolme.

Palestiinalaiset pyrkivät yhteishallituksella liennyttämään Hamasin ja Fatahin veristä valtakamppailua. Samalla yritetään taivuttaa Hamasia kritisoivat länsimaat suopeammiksi palestiinalaishallinnolle.

Länsi vaatii kuitenkin yhä palestiinalaishallintoa selkeästi sitoutumaan rauhansopimuksiin ja tunnustamaan Israelin valtion olemassaolon.

Israelin hallituksen epävirallisissa ensireaktioissa yhteishallituksen politiikkaa pidettiin takaiskuna rauhanprosessille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters