1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kenraali Hägglund: Nato voi rapauttaa kansallista puolustusta

Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa voi heikentää kansallista puolustusta, epäilee puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp. Gustav Hägglund.

Kotimaan uutiset

Yhdysvaltain tavoitteiden mukaisesti Nato on panostanut kaukotoimintaan, ja Suomea kiinnostava aluepuolustus on jäänyt lapsipuolen asemaan, Hägglund arvioi Jyväskylässä torstaina.

Uusissa jäsenmaissa kansallista puolustusta on ajettu alas ja asevelvollisuusarmeijoita on korvattu ammattiarmeijoilla, kun sotilaat ovat noudattaneen Naton ohjeita keskittyä kaukotoimintajoukkoihin, Hägglund kuvaili.

- Miten kauan kestäisimme kansallisen puolustuksen viimeisinä mohikaaneina, kun kaikki muut liittokunnan jäsenmaat - Turkkia ja ehkä Kreikkaa lukuun ottamatta asettavat kaukotoiminnan etusijalle ja Ruotsikin noudattaa samaan politiikkaa, vaikkei kuulukaan Natoon, Hägglund kyseli.

Hägglundin mielestä Suomen nykytilanne on ihanteellinen ja jäsenyyteen voidaan ottaa muutaman vuoden aikalisä.

Entisistä puolustusvoimien komentajista Hägglund on suhtautunut Nato-jäsenyyteen kriittisesti, joskaan ei täysin torjuvasti. Hänen edeltäjistään amiraali Jan Klenberg, kenraali Jaakko Valtanen ja kenraali Lauri Sutela ovat liputtaneet Nato-jäsenyyden puolesta.

- Minä olisin valmis ilmoittamaan Suomen Naton jäseneksi heti, totesi Kekkosen ajan sotaväen komentaja Sutela Suomenmaan haastattelussa itsenäisyyspäivän aattona.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi