Greenpeacen vaalimainos ärsyttää äitejä

Eduskuntavaalien mainoskohu jatkuu. Tällä kertaa närkästystä herättää ympäristöjärjestö Greenpeacen televisiomainos Vauva ammeessa. Mainosta ovat pelästyneet etenkin monet pienten lasten äidit.

Kotimaa

Greenpeacen vaalimainoksessa äiti laittaa vauvansa kylpyammeeseen, jättää veden lorisemaan ja lähtee itse pois. Ammeeseen valuvan veden on tarkoitus kuvastaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia tulvia ja merenpinnan nousua.

Erityisesti monet pienten lasten äidit ovat loukkaantuneet mainoksesta. Internetissä kerätään nimiä adressiin mainoksen esittämistä vastaan. Mainonnan eettinen neuvosto tutkii parhaillaan, käytetäänkö mainoksessa pelkoa tehokeinona aiheettomasti.

Greenpeace ymmärtää äitien loukkaantumisen, mutta ei ole huolissaan järjestön maineesta väärinymmärretyn mainoskampanjan takia. Kampanja jatkuu, kertoo ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen.

Kososen mukaan mainoksen ideana on osoittaa, että ilmastonmuutoksessa on kyse tulevista sukupolvista ja jopa ihmishengistä. Kampanja ei hänen mukaansa ole suunnattu erityisesti äideille vaan kaikille äänestäjäjille.

- Äiti vain symboloi meidän sukupolveamme, joka arkisen aherruksen keskellä uhkaa unohtaa, että hanojen sulkemisella on kiire, Kosonen kommentoi.

Greenpeace on saanut paljon palautetta mainoksesta. Osa palautteesta on ollut kielteistä, osa erittäin myönteistä.

Mainokset otetaan liian kirjaimellisesti Poliittista mainontaa tutkiva Helsingin yliopiston lehtori Juri Mykkänen kummastelee tämän kevään eduskuntavaalimainoksista syntynyttä kohua. Tutkija epäilee että mainoksia kritisoivat ihmiset eivät osaa tulkita poliittisia ja yhteiskunnallisia mainoksia vertauskuvallisesti. Kaupalliset tuotemainokset ovat helpompia sulattaa, sillä ne pyrkivät ainoastaan lisäämään tietyn tuotteen kulutusta. - Tuotemainonta on ihmisryhmien etujen suhteen yleensä aika neutraalia. Yhteiskunnalliset mainokset puuttuvat huomattavasti selkeämmin ihmisten elämäntapaan, ja tästä syystä se herättävät herkemmin kritiikkiä, Mykkänen arvioi. YLE Uutiset