1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saimaannorpan kuutit vaarassa

Saimaannorpan poikaset ovat vaarassa lumien sulamisen takia. Lämmin sää on romahduttanut norppien pesiä. Luonnonsuojelujärjestö WWF ja Metsähallitus toivovat nyt rauhaa Saimaalle. Ilman rantakinoksessa olevan lumipesän suojaa poikaset eli kuutit ovat alttiita monille vaaroille.

luonto

WWF ja Metsähallitus vetoavat, että Saimaalla liikkujat ottaisivat erityisen hyvin huomioon norppien imetysrauhan tarpeen ja välttäisivät liikkumista Saimaalla ja erityisesti sen selkävesien saarien ja luotojen ranta-alueilla. WWF ja Metsähallitus tarkistavat pesätilanteen lentokoneista viikonvaihteessa.

Normaalisti norppaemot imettävät helmikuun lopussa syntyneitä kuutteja rantakinoksissa olevissa lumipesissä huhtikuun puoleen väliin asti. Koska lämmin sää on sulattanut pesiä, osa saimaannorpan kuuteista on rannoilla olevissa lumikuopissa ilman pesän suojaa. Riski niiden menehtymiseksi on suuri.

Saimaannorppa on herkkä ihmisen aiheuttamalle häiriölle ja esimerkiksi melu rannoilla voi häiritä imetystä niin, että kuutti voi menehtyä.

WWF ja Metsähallitus tiedottavat pesimätilanteesta lentojen jälkeen.

YLE Uutiset

Lähteet: Lisää aiheesta WWF:n sivuilla

Lue seuraavaksi