1. yle.fi
  2. Uutiset

Sukupuuttojen kustannukset selvitetään

G8-maat ja viisi suurta kehittyvää maata ovat sopineet lajien sukupuuton kustannusten selvittämisestä.

luonto

Tarkoituksena on selvittää luonnon monimuotoisuuden tuoma globaali taloushyöty verrattuna sen säilyttämisen vaatimiin sijoituksiin sekä lajien sukupuutoista koituvat kustannukset. Selvitys tehdään ilmastonmuutosta käsittelevän Sternin raportin linjojen mukaisesti.

Viime syksynä julkaistu brittiläisen taloustieteilijän Nicholas Sternin raportti laittoi hintalapun ilmastonmuutokselle. Sen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset maksavat jatkossa vuosittain 5 - 20 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, jos nykytilanne jatkuu. Raportti aiheutti suuren kohun, ja sen katsotaan saaneen päättäjiä tarttumaan ilmastonmuutokseen uudella teholla.

Päätös selvityksestä tehtiin Saksassa Potsdamissa G8-maiden ympäristöministereiden tapaamisessa. Rikkaiden teollisuusvaltojen ohella tutkimukseen ottavat osaa Brasilia, Kiina, Intia, Meksiko ja Etelä-Afrikka.

Selvityksestä on tarkoitus työstää ehdotus luonnon monimuotoisuusraportiksi, joka esitellään G8-kokoukselle 6. kesäkuuta.

Ympäristöministerien tapaamisen tarkoituksena oli yhdistää kehittyvien ja teollisuusmaiden voimia. - Meidän täytyy varoa antamasta kehittyville maille sellaista kuvaa, että haluamme heidän kantavan meidänkin vastuumme, sanoo Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi