"Irakin tilanne luultua valoisampi"

Britannian ulkoministeri Margaret Beckett sanoo, että Irakin tilanne on parempi kuin yleisesti ajatellaan. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastatteleman ministerin mukaan Irakin yleinen kehitys on julkisuudessa jäänyt alueellisten väkivaltaisuuksien varjoon.

Ulkomaat

Beckett sanoo kummastelevansa YK:n asetarkastusviraston entisen päällikön Hans Blixin lausuntoa, jonka mukaan monet pitävät ainoana sodasta saatuna voittona Irakin diktaattorin Saddam Husseinin syrjäyttämistä.

- Eikö sillä ole mitään merkitystä, että niin moni irakilainen äänesti henkensä uhalla parlamenttivaaleissa, ministeri kysyy.

Irakilaiset ovat hänen mukaansa tehneet valtavasti työtä jälleenrakentaakseen kouluja ja terveyskeskuksia sekä korjatakseen sähkön ja veden kulkua. Kapinallisten kohteet yllättivät Beckett myöntää, että Irakissa oli tapahtunut myös monta virhettä. Hänen mukaansa oli odottamatonta, että kapinallisryhmät kohdistavat iskujaan kohteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä Yhdysvaltain tai Britannian joukkojen kanssa. Hänen mukaansa on olemassa vaara, etteivät irakilaiset kykene voittamaan maan tuhoa tavoittelevaa vähemmistöä. Hän kuitenkin sanoo uskovansa, että irakilaiset ovat enenevässä määrin tietoisia vaarasta ja kykenevät yhä paremmin vastaamaan siihen. Myös USA:n uusi komentaja näkee valoa Myös Yhdysvaltain Irakin-joukkojen uusi johtaja David Petraeus sanoo Irakin tilanteen näyttävän aiempaa valoisammalta. Petraeus kertoi BBC:lle, että kapinallisten iskut ovat vähentyneet samalla kun Yhdysvallat on lähettänyt kaksi viidesosaa uusista joukkojensa täydennyksistä maahan. Täydennykset käsittävät kokonaisuudessaan 21 500 sotilasta. Yhdysvaltain johtaman liittouman hyökkäyksestä Irakiin tulee tiistaina kuluneeksi neljä vuotta. Eri puolilla maailmaa on osoitettu mieltä sotaa vastaan. Sunnuntaina mielenosoituksia järjestetään muun muassa New Yorkissa. Maanantaina marssitaan myös Helsingissä. Irakista vetäytymisen lisäksi marssijat vaativat, ettei Yhdysvallat hyökkää Iraniin. AFP, BBC

Lähteet: Irakilaiset yhä epävarmempia tulevaisuudestaan