Zimbabwe kiristi yhä otetta oppositiosta

Zimbabwen oppositiojohtajan Morgan Tsvangirain mukaan maan tilanne on nyt niin kriittinen, että diktatuurin murtuminen on väistämätöntä. Myös Afrikan unioni on kovistellut poikkeuksellisen kovasanaisesti Zimbabwea.

Ulkomaat

Zimbabwen viranomaiset ovat viikonlopun aikana estäneet neljää opposition edustajaa lähtemästä ulkomaille, oppositiolähteet kertovat.

Kansanedustaja Nelson Chamisa on sairaalassa, koska hänet pahoinpideltiin lentokentällä. Hänen oli määrä matkustaa EU:n, Afrikan, Tyynenmeren ja Karibiameren maiden kokoukseen Belgiaan. Opposition mukaan hyökkääjät olivat turvallisuusjoukkojen jäseniä. Hallituksen edustaja on kiistänyt syytöksen.

Samaan aikaan poliisi on lisännyt partiointia Chamisan vaalipiirissa, jossa tunnelma on kireä. Kaupat ja kirkot määrättiin sulkemaan ovensa, jotta ihmiset pysyisivät poissa kaduilta.

Toinen Zimbabwen oppositiojohtajista pidätettiin lentokentällä, kun hän aikoi matkustaa Etelä-Afrikkaan tapaamaan vaimoaan. Kaksi opposition naisaktivistia käännytettiin viime hetkellä koneesta heidän pyrkiessään Etelä-Afrikkaan sairaalahoitoon. He kertoivat saaneensa vammat poliisin käsissä viime viikon mielenosoituksen jälkeen.

Afrikan unioni vaatii vuoropuhelua Opposition kattojärjestöä johtavan Morgan Tsvangirain mukaan Zimbabwen tilanne on äärimmäisen vakava, mutta toisaalta kärjistyminen on johtanut lakipisteeseen, jonka jälkeen väistämättä häämöttää diktatuurin murtuminen. Afrikan unioni antoi tänään Zimbabwelle toistaiseksi kovasanaisimman kehotuksen kunnioittaa ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita. Lausunnossaan Afrikan yhteistyöjärjestö vaati rakentavaa vuoropuhelua syventyneen kriisin ratkaisemiseksi. Hallitus kuitenkin syyttää levottomuuksista oppositiota ja haluaa haastaa sen johtajat oikeuteen. Ulkomaita hallitus on komentanut olemaan puuttumatta Zimbabwen asioihin. Vaatimukset Zimbabwea 27 johtaneen presidentti Robert Mugaben erosta ovat koventuneet talouskriisin syvetessä. Yli 80 prosenttia kansalaisista elää köyhyydessä, ja maan inflaatio on maailman korkein, yli 1 600 prosenttia. AFP, AP, DPA, BBC