Taloustutkimus puolustautuu kokoomuksen gallup-kritiikiltä

Vaaleja edeltävät mielipidemittaukset puhuttavat edelleen. Kokoomus kritisoi ankarasti YLEn Taloustutkimuksella teettämää, perjantaina julkistettua puolueiden kannatuskyselyä. Kysely povasi kokoomukselle kannatuksen laskua.

Vaaliuutiset 2008

Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämä tutkimus julkistettiin torstaina, ja sen mukaan kokoomus oli nousussa. Kokoomuksen äänikuningas Sauli Niinistö moitti YLEn tutkimusta sunnuntai-iltana jopa ammattitaidottomaksi.

Taloustutkimus tuli maanantaina julkisuuteen omalla tiedotteellaan. Yritys puolustautuu muistuttamalla, että kyseessä on kannatusmittaus, ei vaaliennuste.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen myöntää, että viimeinen kannatusmittaus ei mennyt vaalituloksen valossa aivan nappiin. Tulokset pysyivät Pajusen mukaan kuitenkin virhemarginaalien rajoissa.

- Tietysti jos mittausta vertaa vaalitulokseen, niin onhan siinä osia, joihin ei tietenkään voi olla tyytyväinen, Pajunen sanoi.

Jääskeläinen: Kritiikki tutkitaan YLE Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoo, että gallup-kohuun pitää suhtautua asiallisesti ja kokoomusta tyynemmin. Jääskeläisen mukaan kritiikki käydään Yleisradiossa tarkkaan läpi yhdessä Taloustutkimuksen kanssa. - Väitteet siitä, että Yleisradio manipuloisi tutkimuksia ovat tietysti älyttömiä. Tutkimuksen on laatinut meille Taloustutkimus Oy, jonka pääomistaja (Eero Lehti) tuli juuri valituksi kokoomuksen kansanedustajaksi, Jääskeläinen sanoo. Jääskeläisen mielestä kokoomuksen hermostuminen on kuitenkin ymmärrettävää. - Jos ennen vaaleja tulee kannatusarvio, joka antaa vaikutelman, että heillä ei mene hyvin, se saattaa vaikuttaa vaalimielialaan. YLE Uutiset