1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Chiquita myönsi maksaneensa terroristeille

Yhdysvaltalainen banaanijätti Chiquita myöntää olleensa vuosikaudet liikesuhteessa terroristijärjestöön maksettuaan kolumbialaiselle oikeistoarmeijalle suojelurahaa vuosina 2001 - 2004.

Yhtiö hyväksyy samalla sen, että se joutuu maksamaan yhteensä 25 miljoonan dollarin sakot laittomasta toiminnastaan. Summa vastaa yli puolta niistä voitoista, jotka sen kolumbialainen tytäryhtiö tahkosi kyseisellä ajanjaksolla.

Suojelurahan maksaminen Kolumbian puolisotilaalliselle AUC-järjestölle alkoi jo vuonna 1997, mutta laittomaksi se muuttui Yhdysvaltain lakien mukaan vuonna 2001, jolloin Yhdysvallat liitti ryhmään terroristileiman. Toiminta jatkui vuoteen 2004 saakka, jolloin Chiquita myi kolumbialaisen tytäryhtiönsä.

Yhdysvalloissa tehdyn selvityksen mukaan yhtiö maksoi vuosien aikana suojelurahoja yhteensä yli 1,7 miljoonan dollarin arvosta. Maksusuorituksia oli yli sata ja ne merkittiin yhtiön kirjanpidossa turvallisuusmenoiksi.

Chiquita kertoo suostuneensa maksamaan terroristeille, koska sen paikallisten työntekijöiden henkeä uhattiin. Se ilmoitti itse asiasta Yhdysvaltain oikeusviranomaisille keväällä 2003. Oikeusviranomaiset kiittävät yhtiön yhteistyöhalua, mutta korostavat sitä, että terroristijärjestön rahoittaminen on vakava rikos.

Reuters, AFP