1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autismi havaitaan aiempaa varhemmin

Aivojen poikkevasta toiminnasta johtuva autismi pyritään tunnistamaan entistä varhaisemmassa vaiheessa. Autismiriski on havaittavissa jo muutaman kuukauden ikäisillä vauvoilla, kertoo alan johtava asiantuntija.

Varhaisen vuorovaikutuksen uranuurtajan, psykoterapeutti Stella Acquaronen mukaan autismin varhaisiin merkkeihin kuuluu, että vauva ei ole kiinnostunut muista ihmisistä tai sylissä olemisesta. Hän haluaa mielummin nukkua yksin sängyssään tai vain tuijottaa lelua tai ulos ikkunasta.

Acquarone vieraili tiistaina Espoossa, jossa hän kertoi autismiriskin tunnistamisesta jo vauvaiässä.

Asiantuntijat haluaisivat myös Suomen neuvoloihin autismin varhaisempaan toteamiseen tähtäävän seulontamenetelmän.

- Neuvolavastaanoton rutiineihin tarvitaan sellaisia tilanteita, joissa terveydenhoitaja itse asiassa havainnoi tilannetta, jossa äiti tai isä ei ota aktiivisesti kontaktia vauvaan, kertoo vauvaperhepsykologi Mirja Siekkinen Jorvin sairaalasta.

Autismi on synnynnäinen, neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka ilmenee mm. vuorovaikutus- ja puheongelmina. Joillakin autismiin liittyy erityislahjakkuus. Autismin eriasteisia muotoja sairastaa yhteensä noin 50 000 suomalaista, ja määrä on kasvussa. YLE Uutiset