Hyppää sisältöön

Epäselvä Internet-ilmoittelu korkeiden vuokrien taustalla?

Epäselvä ilmoittelu Internetin hakukoneissa saattaa olla osasyy vuokra-asuntojen kallistumiseen. Huonokuntoisesta asunnosta saatetaan pyytää saman verran vuokraa kuin hyvästä asunnosta, jossa on kalusteet sekä vesi ja sähkö mukana.

Kalleimmat ja huonokuntoisimmat asunnot eivät mene enää vuokralle.

Kiinteistövälittäjä Liisa Ruutsalo-Vaahtio on huomannut viime aikoina työssään, että asunnon vuokraajat yrittävät pyytää välillä liikaa vuokraa asunnoistaan.

Osasyynä vääriin vuokrapyyntöihin Ruutsalo-Vaahtio pitää Internet-palvelimia: kalustetut ja kalustamattomat asunnot ovat hakukoneissa sekaisin, eivätkä vuokranantajat aina huomaa katsoa eroja, kun miettivät asunnolleen vuokraa.

Vielä kolme vuotta sitten Helsingin keskustassa mikä tahansa asunto löysi vuokralaisen, mutta nyt huonokuntoisia asuntoja ei edes tarjota kiinteistövälittäjille.

Vuokralaisten Keskusliitossa kehitystä pidetään hyvänä. Järjestösihteeri Ilpo Eerola muistuttaa kuitenkin, että uusien vuokra-asuntojen rakentaminen on edelleen tärkeintä vuokrien tasaamiseksi.

- Normaalikaupankäynnissä, jos joku ei mene kaupaksi, sitä hintaa lasketaan. Mutta asuntomarkkinoilla ei päde normaali markkinatalous. Asunnot pidetään tyhjillään niin kauan, että ne menee kaupaksi, ja sitten aletaan uuden rakentaminen, Eerola sanoi.

Viime vuonna vuokrat nousivat keskimäärin kaksi prosenttia. Vuokranantajien kustannukset ovat toki kasvaneet, mutta vuokrat ovat kohonneet vieläkin enemmän.

.
.