1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU hyväksyi "Avoimet taivaat"-sopimuksen

Euroopan unionin liikenneministerit ovat hyväksyneet sopimuksen, joka avaa Atlantin ylittävän lentoliikenteen nykyistä laajemmalle kilpailulle.

Sopimuksella pyritään lisäämään lentoja, alentamaan lippujen hintoja ja luomaan lisää työpaikkoja. Samaan aikaan ovat kuitenkin lisääntyneet arvelut, että odotettavissa on lentoyhtiöiden fuusioita.

EU:n ja Yhdysvaltain neljä vuotta kestäneissä nevotteluissa syntynyt sopimus sallii EU-maiden lentoyhtiöiden lentää mistä tahansa unionin kaupungista mihin tahansa Yhdysvaltain kaupunkiin. Saman oikeuden saavat vastaavasti yhdysvaltalaiset yhtiöt.

EU:n liikennekomissaarin Jacques Barrotin mukaan päätös on sekä poliittisesti että taloudellisesti erittäin merkittävä.

Sopimusta muokattiin viime metreillä Sopimusta muokattiin vielä viime metreillä, jotta sille saatiin myös Britannian hyväksyntä. Britannia halusi erityiskohtelua Heathrow'n lentokentälle, joka on Euroopan vilkkain. Tällä hetkellä vain brittiläiset British Airways ja Virgin Atlantic sekä yhdysvaltalaiset American Airlines ja United Airlines saavat käyttää Heathrow'ta Atlantin-lentoihinsa. Lisää lentoja ruuhkaiselle kentälle on vaikea mahduttaa Lisäksi Britannia halusi vakuuksia siitä, että eurooppalaiset lentoyhtiöiden investoinnit yhdysvaltalaisyhtiöihin helpottuvat. Siitä on määrä sopia neuvottelujen seuraavassa vaiheessa. "Avoimiksi taivaiksi" nimetyn sopimuksen oli määrä tulla voimaan lokakuussa, mutta Britannian pyynnöstä voimaantuloa viivytetään ensi vuoden maaliskuuhun. Reuters, AFP, DPA, YLE Uutiset