1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsinki-valokuvista ja -runoista vuoden kaunein kirja

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Valokuvaaja Pentti Sammallahden Helsinki-aiheisista valokuvista ja Bo Carpelanin tekstistä koostuvan Staden - kaupunki -kirjan vuoden kauneimmaksi. Molemmat kertovat synnyinkaupungistaan, Sammallahti 1960-luvulta nykypäivään ulottuvilla valokuvilla ja Carpelan runoillaan.

Suomesta löytyy nyt komitean mielestä laajasti halua sisällöltään, graafiselta suunnittelultaan ja tekniseltä totetukseltaan tasapainoisten kirjojen tekemiseen. Kauneimpien kirjojen joukkoon valittiinkin yhteensä 17 kirjaa, niin suurilta kuin hyvinkin pieniltä kustantamoilta.

Viimeistely saa kuitenkin myös moitteita, kun toteutus on monesti jäänyt ikään kuin ajatuksen tasolle. Tekijöitä kehotetaankin aistinvaraiseen havainnointiin, fonttien maisteluun ja materiaalisen tunnusteluun.

Staden - kaupunki -teosta kiitetään siitä, kuinka pieni suuri kirja kahisee rauhallisesti. Komitea sanoo, että teos on onnistunut esineenä harkittujen valintojen ansiosta: niin koko, paperinvalinta, kansimateriaali kuin painatuskin ovat huippulaatua. Kirjan on suunnitellut Pentti Sammallahti yhdessä Martti Lundströmin kanssa. Sen on painanut Erweko Painotuote ja se on sidottu Kariston kirjapainossa.

Kuvateoksista palkittiin Marjukka Vainion Maan valoa, joka nostetaan taidekirjojen aateliin. Läpikuultavien sivujen kehutaan sopivan kuvien henkeen. Lisäksi on löytynyt tasapaino koon suhteen: kuville tehdään oikeutta, mutta kirja on kuitenkin käsissä helppo. Lastenkirjoja parhaimpien joukkoon löytyi kaksi. Jo Rudolf Koivu -palkinnon saanut Camilla Pentin kuvittama ja Tomi Kontion tekstiin perustuva Lehmä, jonka kyljessä oli luukku sai nyt lisää kehuja omaperäisen tarinan ja absurdin kuvituksen yhteensopivuudesta.

Riitta Jalosen tekstiin perustuvan Revontulilumi -lastenkirjan osalta komitea haluaa nostaa esiin sen, kuinka kirjailija sekä kuvitttaja Kristiina Louhi ja graafinen suunnitellija Anne-Mari Ahonen muodostavat saumattoman trion lapsia ja aikuisia ilahduttamaan. Arto Mellerin Runot valittiin kauneimmaksi kaunokirjalliseksi kirjaksi. Timo Nummisen suunnittelua kehutaan mellerimäisen dramaattiseksi.

Kaksi kaunista väitöskirjaa Palkintoraati yllättyi siitä, että tällä kertaa löytyi myös kaksi kaunista väitöskirjaa, Susanna Helken Nanookin jälki ja Helena Leppäsen Muotoilija ja toinen. Tieteellisten julkaisujen rasitteita välttäviä teoksia kehutaan tinkimättömän moderneiksi ja typografialtaan helppolukuisiksi. Palkittujen joukkoon mahtui näiden lisäksi kymmenen tietokirjaa, joista erityisesti nostetaan esiin Kiasman Ars06-teos ja Emman The Quiets.

Kauneimmat kirjat ovat esillä Kansalliskirjaston kupolisalissa Helsingissä. Vertailukohtaa tarjoavat Ruotsin ja Viron kauneimmiksi valitut kirjat.

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmat kirjat jo yli 60 vuotta. Työskentelyyn osallistuu toistakymmentä kirja- ja graafisen alan järjestöä ja laitosta.

YLE Uutiset Muut palkitut