1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Müncheniin suuri juutalaismuseo

Münchenissä on avattu suuri museo, joka on omistettu kaupungin kasvavan juutalaisyhteisön historialle, perinnölle ja kulttuurille.

kulttuuri

Museo sijaitsee Sankt-Jakobs-Platzilla vain muutaman korttelin päässä oluttuvasta, jossa natsien propagandapäällikkö Joseph Goebbels määräsi hyökkäämään juutalaisten liikeyrityksiä ja koteja vastaan vuonna 1938. Rikottujen ikkunoiden vuoksi riehuntaa kutsutaan kristalliyöksi.

Arkkitehti Wandwel Höfer Lorckin suunnittelemassa rakannuksessa sijaitsee museon lisäksi myös uusi synagoga. Se avattiin viime marraskuussa kristalliyön 68-vuotispäivänä.

Museon tarkoituksena on kertoa muun muassa juutalaisen kalenterin juhlista ja uskonnollisista menoista. Näytteillä on renssanssiaikaisia käsikirjoituksia, juutalainen vihkisormus 500 vuoden takaa sekä hieman vanhempi rukouskirja sadonkorjuujuhlan viettäjille. Menneen lisäksi esitellään myös yhteisön nykypäivää.

Museossa on tiloja myös vaihtuville näyttelyille. Ensimmäiseksi esille saadaan matemaatikko Alfred Pringsheimin kuuluisa keramiikka- ja hopeakokoelma, joka oli viimeksi täydellisenä näytteillä Münchenissä 70 vuotta sitten. Pringsheim pakeni sotaa Sveitsiin, jossa hän kuoli vuonna 1941.

Münchenissä asuu nykyisin 9 200 juutalaista. Saksassa vain Berliinin juutalaisyhteisö on suurempi. Yhdistyneen Saksan hyväksyttyä vuonna 1990 juutalaisten maahanmuuttoon kannustavan lain Müncheniin on muuttanut juutalaisia ennen muuta entisestä Neuvostoliitosta.

Lähteet: AP, Jewish Daily

Lue seuraavaksi