Iran: Brittisotilaat myönsivät rajaloukkauksen

Iranin armeijan edustajan mukaan pidätetyt brittisotilaat ovat myöntäneet syyllistyneensä aluevesirajaloukkaukseen. Iranin merivoimat pidätti sotilaat perjantaina Persianlahdella.

Ulkomaat

Iranin ulkoministeriön mukaan laivaston sotilaat olivat tunkeutuneet luvatta ja kansainvälisten lakien vastaisesti maan aluevesille.

Britannia on korostanut, että sotilaat olivat pidätyshetkellä Irakin puolella, lähellä Irakin ja Iranin välistä kiisteltyä Shatt al-Arabin vesialuetta. Partio oli tiettävästi ollut tarkastamassa salakuljetuksesta epäiltyä kauppalaivaa, kun Iranin alukset saapuivat paikalle ja pidättivät sotilaat.

Pidätetyt brittisotilaat on viety lauantaina Iranin pääkaupunkiin Teheraniin, uutistoimisto Fars kertoi.

Britannia, Yhdysvallat sekä EU ovat vaatineet Irania vapauttamaan sotilaat. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman brittidiplomaatin mukaan kiistaa yritetään ratkoa pitämällä yhteyttä Iranin viranomaisiin sekä Teheranissa että Lontoossa.

Kiista uhkaa entisestään lisätä Iranin ja länsivaltojen välisiä jännitteitä.YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus äänestää illalla uusista Iranille määrättävistä pakotteista, koska maa ei ole luopunut uraanin rikastamisesta.

Lähteet: AFP, Reuters, DPA