1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abbas ja Olmert tapaavat jatkossa kahden viikon välein

Lähi-idän rauhaa hierovat Israelin pääministeri Ehud Olmert ja palestiinalaisten johtaja Mahmoud Abbas lupaavat vastedes tavata toisiaan kahden viikon välein. Asiasta kertoo alueella vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice.

Olmertin ja Abbasin tapaamisissa aiotaan käsitellä turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä ja niiden pääasiallinen tarkoitus on on rakentaa luottamusta osapuolten välillä. Israel on aiemmin kieltäytynyt neuvotteluista uuden palestiinalaishallituksen kanssa, sillä hallitukseen kuuluu radikaalin Hamasin edustajia.

Varsinaisia rauhanneuvotteluihin liittyviä asiakysymyksiä kuten Jerusalemin asemaa ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta ei vielä käsitellä.

Rice sanoo, ettei aika ole vielä kypsä lopullisille rauhanneuvotteluille, vaikka Olmertin suostumusta avoimiin, kasvotusten käytäviin neuvotteluihin Abbasin kanssa pidetäänkin merkkinä rauhanneuvottelujen mahdollisesta aloittamisesta uudelleen.

Rice itse aikoo puolestaan vierailla Lähi-idässä säännöllisesti ja jatkaa yhteydenpitoaan molempiin osapuoliin.

Rice ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vierailevat parhaillaan Lähi-idässä neuvottelemassa Israelin ja arabijohtajien kanssa.

AP, Reuters, Haaretz