Presidentti Halonen avasi valtiopäivät

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on virallisesti avannut vuoden 2007 valtiopäivät. Presidentti Tarja Halonen kertoi valtiopäivien avauspuheessaan olevansa huolestunut eduskuntavaalien alhaisesta äänestysprosentista.

Kotimaa

Halonen valitteli, että äänestysaktiivisuuden aleneminen on jatkunut yleisissä vaaleissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän oli erityisesti huolissaan nuorten laimeasta äänestysinnosta.

Presidentti myös kehotti kansanedustajia pohtimaan, pitäisikö vaalijärjestelmää muuttaa niin, että vaalien suhteellisuus toteutuu eri puolilla maata nykyistä paremmin.

Eduskunnan puhemies Timo Kalli esitti äänestämisen helpottamista. Kallin mielestä äänestyspaikat on vietävä ihmisten luo ja ennakkoäänestystä laajennettava entisestään. Kalli sanoi myös, että Suomen tulee johtavana tietoyhteiskuntamaana suhtautua myönteisesti sähköisen äänestysjärjestelmän kehittämiseen.

Valtiopäivien avajaisissa kävi myös selväksi, että perustuslain muutoskeskustelu saattaa loppua lyhyeen. Suurista puolueista ainakin keskusta ja SDP näyttävät tyytyvän nykyiseen perustuslakiin, joka säilyttäisi EU-asioissa hallituksen ja presidentin valtasuhteet ennallaan.

Keskiviikon juhlallisuudet alkoivat puolilta päivin ekumeenisella valtiopäiväjumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnasi Porvoon piispa Gustav Björkstrand.

Pääministeri Matti Vanhanen jätti iltapäivällä hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille Tarja Haloselle presidentinlinnassa. Hallitus toimii toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Uuden hallituksen tunnustelija nimitetään torstaina eduskuntaryhmien kokouksessa.

Illalla uusi eduskunta kokoontui Kansallisoopperaan seuraamaan Aulis Sallisen oopperaa Punainen viiva.

Lähteet: YLE Uutiset