Israel torjuu arabien rauhantarjoukseen

Israel ei hyväksy eilen julki tullutta Arabiliiton rauhantarjousta.

Ulkomaat

Israelin varapääministeri Shimon Peres sanoo, ettei tarjousta sellaisenaan voida hyväksyä, vaan asia vaatii neuvotteluja.

Arabiliiton Saudi-Arabiassa koolla oleva huippukokous päätti eilen uudistaa vuonna 2002 tehdyn Lähi-idän rauhantarjouksen. Arabiliitto julkaisee tarjouksen virallisesti myöhemmin tänään, mutta asiasta tihkuneiden tietojen mukaan tarjousta ei ole muutettu viiden vuoden takaisesta.

Israelille luvataan, että arabimaat normalisoivat suhteensa siihen, jos Israel vastavuoroisesti vetäytyy vuoden 1967 rajoille ja sallii palestiinalaisvaltion syntymisen sekä palestiinalaispakolaisten paluun. Palestiinalaisvaltion pääkaupunki olisi Jerusalem.

Pakolaisten paluu hiertää Israelin terveydenhoitoministeri Yitzhak Herzog kertoo, että rauhantarjouksen pahin ongelma Israelin kannalta on ajatus palestiinalaispakolaisten paluusta. Suuren palestiinalaisväestön muutto Israelin alueelle muuttaisi juutalaisvaltion luonnetta, Israelissa pelätään. Myös maan nykyisten rajojen muuttaminen askarruttaa Israelia. Israelin kanta rauhantarjoukseen on sama kuin vuonna 2002; tarjous on hyvä lähtökohta neuvotteluille, mutta sitä ei voida hyväksyä esitetyssä muodossa, Herzog ilmoittaa. Arabiliiton huippukokous päätti yksimielisesti eilen vedota suoraan Israelin hallitukseen ja kansaan, jotta ne hyväksyisivät arabien rauhanneuvottelutarjouksen. Päätöslauselman odotetaan myös vaativan, että länsimaat purkavat palestiinalaishallinnon talous- ja diplomaattiset pakotteet, jotka otettiin käyttöön runsas vuosi sitten Hamas-järjestön voitettua palestiinalaisten vaalit. Palestiinalaiskysymyksen lisäksi Arabiliitolta on odotettavissa muitakin päätöslauselmia. Yksi vaatii Irakin perustuslain muuttamista niin, että maan sunnivähemmistö saa lisää valtaa. Solana kiittää Arabiliittoa EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kiittää Arabiliiton eilen Israelille tekemää rauhantarjousta. Solana sanoo toivovansa, että tarjous johtaa ennen pitkää uusiin Lähi-idän rauhanneuvotteluihin. Arabiliiton kokoukseen osallistunut Solana korostaa etenkin Saudi-Arabian kuninkaan Abdullahin osuutta umpikujaan ajautuneen tilanteen ratkaisemiseksi. Myös EU pyrkii Solanan mukaan etsimään uusia keinoja Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen elvyttämiseksi. EU:n ulkoministerit kokoontuvat huomenna Saksaan Bremeniin, ja Solana aikoo esittää ministereille, että nämä asettuisivat Arabiliiton rauhantarjouksen tueksi. AFP, Jerusalem Post