Maailman tehokkain aurinkovoimala käyttöön Portugalissa

Etelä-Portugalissa Alentejossa on vihitty käyttöönsä maailman tehokkain aurinkovoimala. Voimala, jonka aurinkopaneelit levittäytyvät 60 hehtaarille, tuottaa ensi vaiheessa 20 gigawattituntia sähköä vuodessa. Energiaa on kylliksi 8 000 talouden tarpeisiin.

luonto

Noin 61 miljoonan euron hanke on kahden yhdysvaltalaisen ja yhden portugalilaisen energiayhtiön yhteinen. Kooltaan voimala on maailman toiseksi suurin, mutta Pockingissa Etelä-Saksassa sijaitseva suurin voimala tuottaa vähemmän energiaa.

Auringonvalon hyödyntäminen on osa Portugalin suunnitelmaa vähentää lähes sataprosenttista riippuvuuttaan tuontienergiasta ja leikata kasvihuonekaasupäästöjään. Leikkaamista riittää, sillä Portugalin päästöt ovat lisääntyneet 37 prosenttia vuodesta 1990. Lisäys on maailman suurimpia.

Portugalissa on tekeillä myös muita aurinko- ja tuulivoimaloita. Niiden on valmistuttuaan määrä tuottaa 750 000 talouden tarvitsema energia. Pääministeri José Socratesin mukaan hallituksen tavoitteena on, että vuoteen 2010 mennessä 45 prosenttia Portugalissa käytetystä energiasta on peräisin uusiutuvista lähteistä. Alentejolle avattu voimala on erityisen tervetullut myös siksi, että alue on Länsi-Euroopan köyhimpiä. Auringonvaloa alueella kuitenkin riittää peräti 3 300 tuntia vuodessa. Vertailun vuoksi sanottuna Suomessa aurinko paistaa keskimäärin 1 600 tuntia ja meri- ja rannikkoalueilla keskimäärin 1 900 tuntia vuodessa. Reuters, DPA, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus