Kieltolain räyhähenki näkyy Helsingin rikoskuvissa

Sederholmin talossa Senaatintorin kupeessa Helsingissä avautuu perjantaina yleisölle vanhojen rikoskuvien näyttely. Näyttelyssä on esillä keskusrikospoliisin valokuvia menneiden vuosikymmenten pääkaupungista.

Kuvat kertovat kaupungin rikoshistoriasta, mutta ne näyttävät myös tunnelmia vähemmän taltioidusta Helsingistä.

Yhdessä kuvassa kerrotaan esimerkiksi, että "virantoimituksessa olleen Eino Heinosen tarkoituksena oli viedä pidättämänsä humalainen kirvesmies Sulo R. poliisipiirin asemalle. Kesken matkan pidätetty kuitenkin löi puukollaan Heinosta kaksi kertaa suoraan sydämeen".

- Emme ole halunneet laittaa karmeinta todellisuutta esille sellaisenaan, koska se ei palvelisi näyttelyn tarkoitusta, joka on herättää ihmisillä ajatuksia. Muuten näyttely vain kauhistuttaisi, amanuenssi Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisin Rikosmuseo silti sanoo.

1920 - 30 -lukujen Helsinki päättyi Ruskeasuolle ja Taka-Töölökin oli metsää. 1920-luvulla ryyppyremmeissä kuoli tai tapettiin kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin nyt. Toisaalta monimutkaiset parisuhdekiemurat eivät työllistäneet poliisia läheskään tämän päivän malliin. - Alkoholin kirot ovat kyllä niin leimaavia, että 1920-lukua ei voi käsitellä ilman kieltolakia. Sen piti lopettaa alkoholin käyttö, mutta siinä kävi päinvastoin: ihmiset ryyppäsivät enemmän kuin ennen ja seuraukset, siihen liittyvä väkivalta lähti täysin käsistä, amanuenssi Kaartinen kertoo. Näyttely on koottu yhteensä noin 2 000 säilyneen lasinegatiivin kokoelmasta. Kuvissa näyttäytyy Helsingin kaikki kuusi poliisipiiriä. Esillä on näkymiä pihoilta ja yksityiskodeista, ei Helsingin paraatipaikoista tai tunnetuimmista rikostapauksista. - Kyllä näyttelyn myötä kuva laitakaupungista tarkentui, enkä minä ainakaan ole nähnyt tällaisia kotikuvia missään muualla. Asunnot ovat olleet todella kurjia, eli ihmisten arkielämästä syntyy aika lohdutonkin kuva, Jari Harju Helsingin kaupunginmuseosta sanoo. Rikosmuseon vierailunäyttely Rikospaikka Helsinki on esillä Sederholmin talossa syyskuun alkuun asti.