1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sussex-sotalaivan kulta-aarteen etsintä alkaa jälleen

Gibraltarin salmelta etsitään vuonna 1694 uponneen britannialaisen sota-aluksen hylkyä, jonka uumenissa uskotaan olevan kymmenen tonnia kultakolikoita. Yhdysvaltalainen tutkimusyritys on nyt saanut luvat tutkimuksiin sekä Britannian että Espanjan hallituksilta.

Salmeen uponnut 50-metrinen HMS Sussex oli amiraali Sir Francis Wheelerin lippulaiva. Wheelerillä uskotaan olleen salainen tehtävä viedä suuri summa rahaa, todennäköisesti kultakolikoita, Savoijin herttualle. Tarkoituksena oli hankkia varmistaa herttuan uskollisuus ja sitä kautta varmistaa Britannian voitto sodassa Ranskan aurinkokuningasta Ludvig XIV:tä vastaan.

HMS Sussex kuitenkin upposi, kun se joutui voimakkaan itäisen levante-tuulen pyöritykseen Gibraltarin salmessa, vieden mukanaan 500 hengen miehistön. Rahat eivät koskaan päätyneet herttualle, joka lopulta päätyi ranskalaisten puolelle ja sota päättyi pattitilanteeseen.

Yhdysvaltalainen Odyssey Marine Exploration -yhtiö aikoo nyt tutkia maailman arvokkaimmaksi luullun hylyn. Nykyrahassa kullan arvon arvioidaan olevan enintään 3,3 miljoonaa euroa, mikä jaettaisiin tutkijaryhmän ja Iso-Britannian valtion kanssa.

Hylky sijaitsee 800 metrin syvyydessä, mikä on sukeltajille liikaa. Odyssey aikookin käyttää etsinnöissä pienaluksia, robotteja ja kaikuluotausta. Sitä miten pian tuloksia alkaa tulla, yhtiö ei ole voinut arvioida.

Odyssey teki tutkimustyötä jo viime vuonna, mutta Espanjan hallitus määräsi ne keskeytettäväksi, peläten espanjalaisen kulttuuriperinnön ryöväystä. On nimittäin mahdollista, ettei alus olekaan Sussex vaan espanjalainen kaljuuna, ja säännöt hylkyjä pursuaville Espanjan rannikoilla halutaan tehdä selviksi. Nyt tutkimuksissa on mukana myös andalusialaisia arkeologeja amerikkalaisten toimia vahtimassa.

Espanjalaisilla vesillä uskotaan olevan yli 700 hylkyä 1500-luvulta 1800-luvulle, ja monien lastina oli Latinalaisesta Amerikasta vietyä hopeaa ja kultaa.

- Cadizin lahdella on enemmän kultaa kuin Espanjan kansallispankissa, useassa espanjalaisyliopistossa opettava arkeologian professori Manuel Martín Bueno sanoo.

DPA, YLE Uutiset Odysseyn verkkosivut (siirryt toiseen palveluun)