Guantánamon vankeja kiinnostavat Koraanin ohella autolehdet ja Harry Potter

Yhdysvallat säilyttää Guantánamon vankileirillä Kuubassa yhä 385 vankia. Vankileirin oloja on arvosteltu, ja niitä on yritetty parantaa viime vuosina. Vankien asumiseen ja elämään on tutustunut Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen.

Ulkomaat

Juosta voi, mutta pakoon ei pääse. Guantánamon vankileirin yhteistyöhaluisimmat vangit saavat ulkoilla vapaasti vankileiri nelosen sisäpihalla.

Vankeja saa kuvata vain niin, että heitä ei voi tunnistaa. Ajankuluksi täällä käy omien vaatteiden pesu ja kuivatus. Tässä taas hoidetaan pientä puutarhaa. Tomaatintaimi on ainoa kasvi karulla leirillä.

Mutta ainakaan hengenpitimiksi maata ei tarvitse kuokkia. Vankileirin soppakeittiö ruokkii niin vartijat kuin vartioitavat, ja ruoka valmistetaan muslimien puhtaussääntöjen mukaan. Lounaasta kokataan kuusi versiota. Ruokalan päällikkö Sam Scott näyttää, että lounaaksi on kanaa oliivikastikkeessa, kasvisateria, kala-ateria, mausteeton ja pehmeäksi jauhettu versio sekä terveellinen kuitupitoinen lounas.

Normaaliannoksilla kaloreita karttuu reilut 5 000 päivässä, mutta hengenravinto on niukempaa. Hiljattain vankileirissä avattiin koulu, jossa vangit voivat petrata arabian ja pashtunkielen taitoaan - nilkkarenkaasta lattiaan sidottuna.

Vankileirin varakomentaja sanoo, ettei Koraanin opettaminen kuulu leiriin. Mutta itsekseen Koraania saa opiskella, ja jokaisella vangilla on omansa.

Leirielämä keskeytyy viisi kertaa päivässä, kun kaiuttimista kuuluu rukouskutsu. Rukouskeila käytävällä tarkoittaa, että vartijoiden on oltava hiljaa.

Tyypillisessä viitosleirin sellissä kaiken muun varustuksen lisäksi patjan alta löytyy nuoli, joka osoittaa oikean rukoussuunnan Mekkaan.

Mekan suunta näytetään myös ulkona. Vankileirin varakomentaja kertoo, että leirin etäisyys Mekkaan on 12 793 kilometriä.

Myös maallista luettavaa löytyy. Vangit saavat uutisartikkeleita, jotka käsittelevät heidän kotimaitaan, ja he seuraavat myös jalkapallouutisia. Julisteista taas löytyvät leirin säännöt ja Geneven sopimuksen teksti. Kirjastosta voi myös tilata lisää lukemista. Kirjastonhoitajan mukaan vangit rakastavat Harry Potteria. Lisäksi autolehdet ovat suosittuja.

Mika Mäkeläinen

Lähteet: (Teksti on TV:n uutisjutun käsikirjoitus)