1. yle.fi
  2. Uutiset

Aprillipilojen sata parasta amerikkalaisessa nettimuseossa

Sandiegolainen höynäytysten museo -verkkosivusto on valinnut sata parasta tiedotusvälineiden aprillipilaa kautta aikojen. Kaikki ovat 1900-luvulta ja niitä on arvioitu huijattujen ihmisten määrän, hullunkurisuuden ja aiheutetun pahennuksen perusteella.

kulttuuri

Sadan parhaan pilan joukkoon mahtuu paljon brittipiloja, esimerkiksi Asterixin kylän löytyminen Ranskasta ja Big Benin muuttaminen digitaaliseksi.

Parhaaksi sivusto valitsi vuonna 1957 BBC:n kertoman pilan siitä, että spagetinviljelijät ovat saaneet ennätyssadon lauhan talven ja spagettikärsäkkäiden hävittämisen ansiosta. Kuvanauha sveitsiläisistä vetämässä spaghettia puista sai katsojat kysymään yleisradioyhtiöltä, kuinka kasvatus onnistuisi kotona.

Ruotsin televisio kertoi puolestaan vuonna 1962, miten mustavalkotelevisiosta saa tehtyä värillisen. Kanavan tekniikkaekspertti esitteli lähetyksessä, että uuden tekniikan ansiosta tämä onnistuisi vetämällä vastaanottimen päälle sukkahousut.

Astronomi Patrick Mooren källi taas puri joukkoon brittejä, kun hän ilmoitti radiossa Pluton siirtyneen sellaiseen asemaan Jupiterin takana, että maapallon painovoima vähentyisi. Hän sanoi, että jos hyppää juuri tietyllä hetkellä, voi tuntea leijailevansa. Monet hyppäsivät ja sadat kertoivat leijailleensa.

Myös venäläiset näyttävät huumorintajunsa: uutistoimisto Itar-Tass kertoi vuonna 1994 alkoholijuomia valmistavan yhtiön lanseeraavan venäläisille maistuvan vodka-patukan kilpailemaan länsimaisten suklaapatukoiden kanssa sekä viimeistelevänsä tuotettaan pikavodkasta teepusseissa.

Radio Suomessa aprillipilojen ilta Radion Suomen aprillipäivän ilta on omistettu aprillipiloille. Lähetyksen asiantuntijana on kotimaisista aprillipiloista kirjan koonnut Jouni Paakkinen. Myös Paakkinen on koonnut sivuille parhaimpina pitämiään ulkomaisia piloja. Niitä voi lukea hänen verkkosivuiltaan (siirryt toiseen palveluun). Aprillipiloja on kuultu Yleisradiossakin, mutta viime vuosikymmeninä linja näyttäisi vakavoituneen. Elävään arkistoon on kuitenkin koottu osuus Aprillipiloja radiossa (siirryt toiseen palveluun). AFP, YLE Uutiset

Lähteet: The Museum of Hoaxes

Lue seuraavaksi