Kuivuus ja helteet verottivat marja- ja sienisatoa viime kesänä

Mustikka- ja herkkutattisato pelastivat kaupallisen poiminnan viime vuonna. Lakkasatokin oli hyvä, vaikkakin edellisvuotta heikompi.

Kotimaa

Pitkäaikainen kuivuus ja helteet olivat tuhoisia monelle luonnonmarjalle ja -sienelle. Paras sato oli Oulun läänissä, Etelä-Suomessa sato oli heikko. Tiedot käyvät ilmi maa- ja metsätalousministeriön tilaamasta tutkimuksesta.

Mustikan sato oli keskinkertaista runsaampi vuonna 2006. Mustikkaa poimittiin myyntiin 3,3 miljoonaa kiloa. Parhaat mustikkamaastot olivat Oulun ja Lapin lääneissä. Alueittaiset erot olivat suuria, sillä Etelä-Suomessa sato oli niukka. Uusimmista vientimaista Kiina ja Japani ovat erityisen kiinnostuneita mustikasta.

Lapin tärkein marja lakka antoi hyvän sadon. Myyntiin sitä poimittiin 211 tonnia, mikä oli 100 vähemmän kuin edellisvuonna. Lapin lisäksi lakkaa poimittiin myyntiin poikkeuksellisen paljon Oulun läänistä.

Puolukkasato oli keskinkertaista heikompi. Myyntipuolukkaa kerättiin 2,4 miljoonaa kiloa. Määrä romahti edellisestä vuodesta, jolloin se oli 8,5 miljoonaa kiloa. Puolet myyntipuolukasta kerättiin Oulun läänin alueelta.

Pihlajanmarjaa lukuun ottamatta muiden luonnonmarjojen sato oli keskinkertainen tai sitä heikompi.

Luonnonsienistä herkkutatti yllätti lyhytaikaisella, mutta runsaalla sadolla. Keräilyverkoston nopealla toiminnalla niitä saatiin kokoon 370 tonnia. Paras alue oli Itä-Suomi. Pitkäaikainen kuivuus ja hellejaksot haittasivat sienten kasvua, joten muiden sienten sato jäi heikoksi.

Lähteet: YLE Uutiset