1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nettiherjauksista yhä useammin syytteitä

Kunnianloukkaus-syytteet internetin keskustelu- ja videopalstoja kohtaan yleistyvät. Yritykset haastavat oikeuteen kuluttajia, jotka valittavat palveluista nimettömästi netissä.

Kotimaan uutiset

Videosivuilla leviäviin herjausvideoihin viranomaisten on erittäin vaikea puuttua, koska palveluja pyöritetään ulkomailta.

Poliisi on saanut useita rikosilmoituksia, kun esimerkiksi You tube -videosivuston videoilta tunnistettavia ihmisiä on alettu häiriköidä myös arkielämässä. You tuben Internet-sivuille kuka tahansa voi lisätä esimerkiksi kotivideoita nimettömänä.

Myös yritykset ovat nyt kimpaantuneet nettipalstojen liian vapaaseen kielenkäyttöön. Kauppa ei käy, jos tuotetta tai myyjää solvataan netissä.

Tietotekniikan tutkimuslaitoksen tutkijan, Internet-juristi Herkko Hietasen mukaan elinkeinoharjoittajien kuluttajia vastaan nostamat herjaussyytteet ovat yleistyneet viime aikoina. Esimerkiksi moottoripyöräliikettä arvostellut nettikeskustelija tuomittiin vastikään sakkoihin.

Ilman rahaa ja vaivannäköä itseä koskevien juorujen, kuvien tai jopa ikivanhojen tietojen poissaanti netistä on kuitenkin usein mahdotonta.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi