Timanttiteollisuus kitkee veritimantteja lukujaan julkistamalla

Salamyhkäisyydestä syytetty timanttiteollisuus on ensi kertaa julkistanut tuotantonumeroitaan. Alan tuotantomääristä ja tuottajamaista kerrottiin maanantaina Euroopan timanttipääkaupungiksi kutsutussa Antwerpenissä sekä EU:n pääkaupungissa Brysselissä.

talous

Selvityksen mukaan timanttiteollisuus tuotti vuonna 2005 raakatimantteja 8,6 miljardin euron arvosta. Viime vuoden tietoja ei ole saatu vielä kootuksi.

Myynnin arvolla mitattuna suurin raakatimanttien tuottaja oli Botswana, joka tuotti neljänneksen koko tuotannon arvosta. Timanttien painolla mitattuna suurin tuottaja oli Venäjä.

Raakatimanteista 39 prosenttia kuljetettiin hiottavaksi EU-maihin. Toiseksi tärkein raakatimanttien tuoja oli Intia.

Tilastojen saattamisella yleiseen tietoon timanttiteollisuus yrittää estää laittoman timanttien viennin, jolla usein rahoitetaan aseita. Hanketta kutsutaan Kimberleyn prosessiksi. Ensimmäinen kansainvälinen kokous niin sanotuista veritimanteista pidettiin Etelä-Afrikan Kimberleyssä vuonna 2003.

Kimberleyn sertifiointiprosessissa osapuolet ovat sopineet ostavansa ja myyvänsä timantteja vain toisilleen. Järjestöön on liittynyt 71 maata.

Lähteet: AFP, Itar-Tass