1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiistelty Helsinki School julkaisi toisen valokuvakirjan

Vuonna 2004 lanseerattu Helsingin Taideteollisen korkeakoulun valokuvaajien töiden vientiä varten luotu The Helsinki School -brändi herätti runsaasti kritiikkiä. Nyt vientinäyttelyjä varten julkaistu, kuvat päivittävä toinen kirja on sanavalinnoissaan maltillisempi.

kulttuuri

The Helsinki Schoolin arvostelijoiden puheessa on kuulunut pahastus hankkeen kaupallisuutta kohtaan. Esimerkiksi Kaltio-lehteen (6/2004) kirjoittanut Elina Heikka sanoi, että nyt ensi kertaa Suomessa luotiin taiteilijaryhmä ulkoapäin, kuin television Popstars-ohjelman keinoin. Samoin on sanottu, että suomalaisuus on vain tavaramerkin käyttöön alistettu tarina, jolla aiheiltaan neutraalit kuva on kursittu yhteen.

The Helsinki School -konseptin johtaja Timothy Persons on uuden kirjan esipuheen sanavalinnoissa edelliskertaa maltillisempi. Hän kiittää kuitenkin niitä, jotka ovat auttaneet projektia läpi "epäilyksen pimeän" ja löytää porun syyn muualta.

- Osa ongelmasta on se, että on paljon sellaisia, jotka eivät ole mukana projektissa vaikka haluaisivat. Tästä syntyy epäilyksen ilmapiiri. Opiskelijoillemme olemme halunneet kertoa, että tämä on osa elämää.

Persons kertoo, että projektiin riittää luottamusta, ja puhetta kolmannesta kirjasta on jo ollut. Hän puolustaa samanlaisten projektien tärkeyttä:

- Pienen maan ja kulttuuriyhteisön ongelmana on, että täytyy mennä ulkomaille, jotta saisi tunnustusta kotimaassaan. Monilla näistä kuvaajista on ollut vaikeuksia löytää galleriaa Helsingistäkin.

Persons ei kuitenkaan kiellä sitä, ettei virheitä olisi tehty.

- Uskon että opimme enemmän virheistämme kuin menestyksestämme ja olemme avoin ryhmä. Viime vuonna olimme Prahassa, Zagrebissa, Boråsissa ja Brysselissä, eikä kyse ole ollut kaupallisuudesta vaan siitä, miten opetamme Taideteollisessa korkeakoulussa.

Nimi joka jäi

The Helsinki Schoolia on parjattu myös siitä, kuinka taidehistoriallinen koulukuntapuhe valjastetaan brändiratsuksi, kuten Anna-Kaisa Ratzenberger Kulttuurintutkimus-lehdessä kirjoitti. Persons sanoo, ettei nimeä alun perin tarkoitettu pysyväksi.

- Saksalaistoimittaja kysyi minulta, että millä haluat ryhmää kutsuttavan. UIAH-lyhenne on vaikea ja University of Arts and Design taas liian pitkä. Sanoin että laita vaikka The Helsinki School. Oli siis kyse vain spontaanista brändistä, joka jäi yhdistämään joukkoa, Persons sanoo.

Saksalaisen Hatje Cantzin kustantama kirja on päivitysosa edelliseen, ja suurin osa kuvaajista oli mukana edellisessäkin osassa. Uudessa kirjassa esitellään lisäksi kymmenen uutta nuorta valokuvaajaa ja heidän esikuviaan.

Osana hanketta juuri nuorten kuvaajien töistä avautuu kesäkuun alussa näyttely Suomen valokuvataiteen museoon Helsingissä. Syksyllä Kulttuuritehdas Korjaamo tuottaa opetusministeriön kulttuurivientirahoituksen turvin kansainvälisiä Helsinki School -tapahtumia.

Tuottaja Eero Anhava Korjaamosta myöntää, että ote on ehkä nyt hieman maltillisempi suhteutettaessa Helsinki Schoolia muuhun suomalaiseen valokuvaan ja TaiKin roolia tuodaan enemmän esiin. Rahaa hän pitää kuitenkin välttämättömänä pahana.

- Hanke ei tuota voittoa, vaan tuotot menevät takaisin projektiin. Ilman kaupallisuutta on kuitenkin mahdotonta toimia. Tämä tulee vastaan jo näyttelykustannuksista puhuttaessa, Anhava sanoo.

Anhava haluaa tähdentää, Helsinki School lähinnä auttaa vain lisäämään taiteilijoiden tunnettuutta ja luomaan kontakteja, mikä avaa ovia.

- Kyse on vain yhdestä mahdollisuudesta muiden joukossa päästä kansainvälisille taidemarkkinoille. Kaikki eivät tätä tietenkään halua, mikä on luonnollista. Taiteilijat eivät aina vain itse tunne tärkeitä ulkomaisia kontakteja, joten siksi pitää olla joko kuraattoreita, galleristeja tai tällaisia hankkeita, hän sanoo.

Tietynlainen maltti näkyy myös vastikään avatuilla, kymmenien valokuvaajien töitä esittelevillä verkkosivuilla; ainakin erottuvuutta korostava The-sana on tiputettu pois rennolla fontilla kirjoitetun brändin edestä.

YLE Uutiset

Lähteet: Helsinki Schoolin verkkosivut

Lue seuraavaksi