Greenpeace: Olkiluodon ydinvoimalassa turvallisuusskandaali

Ympäristöjärjestö Greenpeace väittää, että Olkiluotoon rakennettavassa uudessa ydinvoimalassa on suuria puutteita turvallisuudessa ja toimintavarmuudessa. Järjestö piti asiasta tiistaina tiedotustilaisuuden.

luonto

Greenpeacen mukaan voimalan keskeisten komponenttien valmistuksessa on ollut suuria ongelmia. Järjestön tietojen mukaan jo viime kesänä turvallisuuspuutteita kirjattiin 700. Suurinta osaa ongelmista ei silti julkistettu.

Monia voimalan osia on jouduttu tekemään uudelleen, Greenpeace kertoo.

Järjestön mukaan ongelmat johtuvat toisaalta erittäin kireästä rakennusaikataulusta, toisaalta siitä, että hanke yritettiin viedä läpi halvalla.

Greenpeace julkisti kuvia puolalaiselta konepajalta. Järjestön mukaan kuvat todistavat, että työn jälki on kelvotonta.

Greenpeace vaatii, että kaikki ilmitulleet turvallisuuspuutteet on julkistettava ja selvitettävä. Vialliset komponentit on vaihdettava.

Puutteet tulevat myös suomalaisille veronmaksajille kalliiksi, järjestö muistuttaa. Vaikka rakennuttajayhtiö Areva maksanee suurimman osan kustannuksista, Suomen valtio joutunee maksamaan silti osan. Joka tapauksessa Suomi on jo päättänyt ostaa lisää päästöoikeuksia viiveen takia.

"Väärää tietoa maailmalle" Greenpeace sanoo TVO:n myös levittävän voimalahankkeesta väärää tietoa. - Ulkomaisille toimittajille uskotellaan, että suomalaiset kannattavat ydinvoimaa yksimielisesti, ydinjätteen loppusijoitus Olkiluotoon on jo hyväksytty ja voimalan turvallisuuspuutteet on jo korjattu. Greenpeacelle on tullut kyselyitä TVO:n virheellisistä väitteistä yli kymmenestä maasta, kertoo Greenpeacen tiedottaja Mikael Sjövall. STUK kiistää Greenpeacen väitteet

Säteilyturvakeskuksen STUKin mukaan Greenpeacen väitteissä ei ole perää. Havaittuihin puutteisiin on aina puututtu ja toimet ovat olleet tarpeiden mukaiset, säteilyturvakeskuksesta todetaan.

TVO:n projektijohtaja Martin Landtman puolestaan toteaa, että Greenpeacen esittämillä yksilöidyillä syytteillä ei ole perusteita. Landtman myöntää, että rakennustyömaalla on tehty virheitä, mutta kaikki virheet on myös korjattu.

Lähteet: YLE Uutiset