Bolivia uhittelee Coca-Colalle

Bolivia aikoo julistaa kokapensaan kansallisaarteeksi ja kieltää ulkomaalaisia yrityksiä käyttämästä nimeä tuotteissaan.

Jos Bolivian kokapensaan viljelijöiden aloite tulee lopulta kirjatuksi Bolivian perustuslakiin, coca-sana saa samanlaisen suojan kuin samppanja, parmesaani tai feta.

Siinä tapauksessa Coca-Cola-yhtiö esimerkiksi ei voisi kutsua maailman suosikkijuomaa Coca-Colaksi.

Bolivian perustuslakia laativa komitea perustelee coca-sanan suojaamista sillä, ettei Coca-Colan sovi myydä rajoituksetta virvoitusjuomia Andien pyhän kasvin nimellä.

Samaan aikaan Bolivia ei saa myydä kokapensaasta valmistettuja hammastahnoja , kasvovoiteita tai yrttiteetä.

Yhdistyneet Kansakunnat kielsi vuonna 1961 kaiken kansainvälisen kaupan niillä tuotteilla, joissa on käytetty kokapensaan lehtiä.

"Coca-sanan kieltäminen kansainvälisesti mahdotonta" Helsingin yliopistossa työskentelevän kauppaoikeuden assistentin Taina Pihlajarinteen mukaan coca-sanan käyttö voidaan kieltää Boliviassa, mutta ei ulkomailla. Pihlajarinne huomauttaa, että maantieteellisten tunnusten suojasta on olemassa kansainvälisiä sopimuksia, mutta ei ole olemassa tapaa, jolla valtio voisi yksipuolisesti kieltää nimen käyttämistä kyseisen maan ulkopuolella. Pihlajarinteen mukaan Coca-Cola-yhtiötä ei siis voida Bolivian lainsäädännön perusteella kieltää käyttämästä tavaramerkkiään maan ulkopuolella. Täyskäännös kokapolitiikassa Boliviassa presidentti Evo Morales on myös ilmoittanut, että Bolivian vaakunassa olevat oliivipuun ja laakerinlehtien kuvat korvataan kokapensaan kuvalla. Morales, joka on entinen kokapensaan viljelijöiden johtaja, on muutenkin tehnyt Bolivian kokapensaspolitiikassa täyskäännöksen. Presidentti on kasvattanut sitä pinta-alaa, jolla intiaaneilla on oikeus laillisesti viljellä perinteistä käyttöään varten. Päätös on ärsyttänyt suuresti huumesotaansa Latinalaisessa Amerikassa käyvää Yhdysvaltoja. Pyhä kasvi monelle maalle

Kokapensas on kuulunut Bolivian, Venezuelan, Perun, Kolumbian ja Ecuadorin intiaanien kulttuuriin vuosituhansien ajan.

Pyhää lehteä pureksitaan nälän, janon, väsymyksen ja korkean paikan sairauksien pitämiseksi loitolla. Kokapensaan lehdellä on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia.