1. yle.fi
  2. Uutiset

Alueteatterit löysivät yhteisen sävelen

Rovaniemen teatterin isännöimä ensimmäinen alueteatterien Rajaselkkaus-festivaali päättyi keskiviikkona. Tänä vuonna Ylitorniossa järjestetty festivaali oli järjestäjien mukaan hyvä muistutus siitä, etteivät harvaan asuttuja alueita kiertävät teatteriryhmät ole yksin ongelmiensa kanssa.

kulttuuri

- Kaikkia ryhmiä yhdisti se, että on aina kiire paikasta toiseen, Rovaniemen teatterin alueteatterikuraattori Pilvi Kallio sanoo.

- On myös sellainen aalloittain tuleva uskonpuute - turhautuminen siitä, mikä on haja-asutusalueella katoaville yleisöille esitetyn esityksen arvo. Lisäksi on ilmassa muutoksen pelkoa ajateltaessa teatterin sovelluksia. Kun ei tunneta uusia tapoja, halutaan tehdä asiat niin kuin aina ennenkin.

Festivaalin aikana ongelmia ratkottiin ryhmien yhteisissä keskusteluissa, joissa kehitettiin ratkaisuja toinen toistaan tolkuttomammista utopioista.

- Niistä ei kuitenkaan tullut toivoton olo. Huomattiin, ettei ainoa ratkaisu ole raha - että pitäisi aina vain olla rahaa ja lisää rahaa. Monet ratkaisut liittyivät enemmän taitoihin, paikassa olemiseen ja kiireettömyyteen. Ne olivat enemmänkin järjestelykysymyksiä.

Ongelmien nostaminen esille ja niiden jakaminen synnytti Kallion mukaan lukuisia ajatuksia, jotka voivat lopulta johtaa muutoksiin. Esityksissä näkyvät parhaiten esimerkiksi nokkelat tavat ratkaista kiertävän teatteriryhmän lavastusten tarve.

Myös haja-alueiden luonnetta haluttiin tuoda enemmän esille. Kallion mukaan kaikki ryhmät olivat kiinnostuneita kasvattamaan uutta kokijapolvea sekä tekemään enemmän juuri omalle yleisölleen suunnattuja esityksiä.

- Haluaisimme olla alueella niin tuttuja, että meiltä voitaisiin vaikka vaatia jotain tiettyä aihetta käsittelevä esitys. Että sinne juuttuneet osaisivat myös käyttää meitä, alueteatterikuraattori kertoo.

Hänen mukaansa festivaalin paras anti oli kuitenkin huomata, miten tärkeätä on tavata.

- Saamme voimia siitä, kun huomaamme, että muut ryhmät painiskelevat samojen ongelmien kanssa ja että kaikki haluavat kehittää samoja asioita, Kallio kertoo mielissään.

Festivaalin keskusteluissa saatiin sovittua myös seuraavasta tapaamisesta. Seuraavan kerran alueteatterit kokoontuvat neuvonpitoon ja tarjoamaan esityksiään yleisölle vuoden päästä Joensuussa.

Tänä vuonna Rajaselkkaukseen osallistuivat Rovaniemen ohella Joensuun kaupunginteatteri, Wasa Teater sekä Kajaanin kaupunginteatteri/Oulun läänin alueteatteri.

Aktiivisesti kiertävistä ryhmistä vain Åbo Svenska Teater jäi tulematta pitkän matkan takia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi