Wahhabilaisuus vastustaa muutoksia

Wahhabilaisuus on sunnilaisen islaminuskon suuntaus, joka katsoo tehtäväkseen islamin palauttamisen juurilleen. Se pitää Koraania ja profeetta Muhammedin ajoilta periytyneitä käyttäytymisohjeita haditheja kirjaimellisena ohjenuorana myös nykypäivän muslimeille. Tiukimmillaan wahhabeille kaikki muut ihmiset ovat vihollisia - myös muiden oppisuuntien muslimit.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Wahhabilaisuuden perusti 1700-luvulla elänyt lainoppinut Muhammed ibn Abd al-Wahhabi, joka oli saanut tarpeekseen koreilevina ja taikauskoisina pitämistään palvontamenoista. Häntä pöyristyttivät muun muassa vainajien rukoileminen ja profeetta Muhammedin syntymäpäivän juhliminen.

Al-Wahhabin silmissä islam oli muuttumassa moraalittomaksi ja monijumalaiseksi. Tarvittiin uskonpuhdistusta, islamin siivoamista kaikesta siitä, mitä oli omaksuttu vuoden 950 jälkeen. Kaikki rukoukset kuuluivat yksin Allahille. Imaamit piti riisua silkkivaatteista ja moskeijat minareeteista, ja jopa hautakivet tuli kieltää.

Samalla al-Wahhabin sanomalla oli myös poliittinen sisältö, joka oli suunnattu shiialaisia muslimeja vastaan. He olivat vääräuskoisia, jotka ansaitsivat kuolla. Jo historiaan jääneen kuolemantuomion al-Wahhabi toi takaisin myös muun muassa aviorikoksesta tuomituille naisille.

Al-Wahhabin saarnat eivät kuitenkaan alkaneet tuottaa hänen toivomaansa tulosta, ja kun hänet oli häädetty käännyttämästä pyhästä Medinan kaupungista, hän päätti hankkia poliittisesti painavia liittolaisia. Arabian niemimaan hallitsijoiden käännyttämisen kruunasi avioliitto al-Wahhabin tyttären ja saudihallitsijan kesken.

Siitä sai alkunsa perintödynastia, jonka alamaisille poliittinen uskollisuus merkitsi myös ehdotonta sitoutumista wahhabien uskonnolliseen oppisuuntaan. Ilman wahhabilaiselle hallitsijalle vannottua uskollisuudenvalaa ei ollut odotettavissa kuolemanjälkeistä pelastusta.

250 vuotta myöhemmin wahhabilaisuus on edelleen Saudi-Arabian valtionuskonto. Shiioja väestöstä lasketaan olevan vain kolmisen prosenttia. Ulkomaalaiset saavat harjoittaa omia uskontojaan, kunhan eivät tee sitä julkisesti.

Anniina Wallius, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun) <<< Saudi-Arabialla on jalka kahdessa leirissä (siirryt toiseen palveluun) <<< Öljy tuo rikkautta, muutospaineita ja kitkaa (siirryt toiseen palveluun)