Ihmisoikeustuomioistuin päättää oikeudesta äitiyteen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin joutuu ensi viikolla ottamaan kantaa poikkeukselliseen kiistaan. Ranskan Strasbourgissa toimiva tuomioistuin päättää siitä, saako 35-vuotias brittinainen käyttää vuosia sitten hedelmöitettyjä munasolujaan saadakseen lapsen.

Ulkomaat

Naisen entinen mies, jonka spermalla naisen munasolut on hedelmöitetty, on eron jälkeen kieltänyt munasolujen käytön. Britannian lain mukaan sekä naisen että miehen täytyy antaa suostumuksensa hedelmöityshoidon kaikissa vaiheissa.

Ainoa mahdollisuus äidiksi Nyt hedelmöitysklinikalla jäädytettyinä pidetyt munasolut ovat naisen ainoa mahdollisuus tulla raskaaksi. Munasolut hedelmöitettiin, koska nainen sairastui munasarjasyöpään eikä syöpähoitojen jälkeen voi tuottaa enää uusia munasoluja. Klinikka on määrätty säilyttämään munasolut kunnes kaikki juridiset valitusmahdollisuudet on käytetty. Nainen on tähän asti hävinnyt kaikki oikeuskäsittelyt. Jos ihmisoikeus- tuomioistuimenkin päätös on kielteinen, klinikka tuhoaa munasolut. YLE Uutiset