Elokuvaohjaaja Luigi Comencini on kuollut

Italian tunnetuimpiin ja tuotteliaimpiin elokuvaohjaajiin lukeutunut Luigi Comencini on kuollut. Hän kuoli perjantaina Roomassa 90 vuoden iässä.

kulttuuri

Comencini teki useita menestyksekkäitä elokuvia, jotka käsittelivät monesti tunnepitoisia tarinoita lapsuudesta ja sijoittuivat mustan komedian tyylilajiin.

Comencini muistetaan parhaiten hänen ohjaamastaan ja käsikirjoittamastaan hittielokuvasta Leipää, rakkautta ja unelmia (Pane, amore e fantasia, 1953), jossa esiintyivät Gina Lollobrigida ja Vittorio De Sica. Elokuva poiki myöhemmin kaksi jatko-osaa ja vankisti neorealismin kulta-aikaa elokuvataiteessa. Comencini ohjasi urallaan kaikkiaan puolensataa elokuvaa. Häneen on viitattu usein myös "lasten ohjaajana" monien lapsuutta käsittelevien elokuvien ansiosta. Näihin töihin lukeutui muiden muassa Incompreso (1966), joka käsittelee koskettavalla tavalla äitinsä kuolemasta toipuvan pojan tarinaa. Comencini teki urallaan myös persoonallisen ja erittäin suositun televisioversion Pinokkiosta vuonna 1972. Comencinin kolmesta tyttärestä kaksi on itsekin kuuluisia elokuvaohjaajia. Cristina Comencinin draama La bestia nel cuore lapsena hyväksikäytetystä naisesta oli ehdolla parhaaksi ulkomaalaiseksi elokuvaksi Oscar-gaalassa 2006. Elokuva voitti myös useita palkintoja vuoden 2005 Venezian filmijuhlilla. Francesca Comencinin ohjaama A casa nostra niitti puolestaan mainetta viime vuonna. AFP, Reuters, www.elonet.fi/name/he2blu (siirryt toiseen palveluun)