Guantanamo-vanki ei saa myydä tarinaansa

Guantanamon vankilan ainoa australialainen vanki David Hicks ei saa myydä kertomustaan kirjakustantamoille huolimatta siitä, ettei hän ole rikkonut maansa lakeja. Asiasta päätti Australian yleinen syyttäjä.

Ulkomaat

Hicks pääsee lähtemään Guantanamosta lähiaikoina. Hänet siirretään Australiaan, missä häntä odottaa yhdeksän kuukauden vankilatuomio terrorismin tukemisesta. Hicks on myöntänyt, että on saanut koulutusta al-Qaidan ja pakistanilaisen Lashkar-e-Taiba-terroristijärjestön leireillä.

Yhdysvaltain ja Australian tekemän luovutussopimuksen mukaan Hicks ei saa puhua tiedotusvälineille vuoteen, eikä koskaan myydä tarinaansa julkisesti levitettäväksi.

Päätöksen perusteena on Australian vuonna 2002 hyväksymä laki, joka kieltää rikollisilta mahdollisuuden ansaita rikostensa avulla rahaa tiedotusvälineiden kautta. Australian parlamentin jäsenillä oli Hicksin tapaus mielessään, kun he lakia hyväksyivät lain. Hicks oli jo tuolloin Yhdysvaltain vankina.

Britanniassa Iranin vangitsemat ja sittemmin vapauttamat merisotilaat saavat myydä tarinansa medialle vastoin Britannian asevoimien aikaisempaa linjaa. Puolustusministeri Des Brownen päätös on herättänyt vastalauseiden myrskyn.

Lähteet: CNN