Shiiat näyttivät voimansa Najafin jättimielenosoituksessa

Satojatuhansia shiiamuslimeja kokoontui maanantaina mielenosoitukseen Najafin kaupunkiin Bagdadin eteläpuolelle. Mielenosoituksen oli kutsunut koolle Irakin vaikutusvaltaisin shiiapappi Muqtada al-Sadr, joka ei näyttäytynyt.

Päivä on Yhdysvaltain joukkojen suorittaman Bagdadin valtauksen neljäs vuosipäivä. Mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltain lippuja ja vaativat iskulauseissaan Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa pois Irakista.

Mielenosoitusta oli valvomassa suuri joukko poliiseja. Moottoriajoneuvojen käyttö oli kielletty Najafissa ja Bagdadissa autopommi-iskujen estämiseksi. Kolme tuntia kestänyt shiiojen voimannäyttö päättyi rauhallisesti.

Al-Sadr ei itse näyttäytynyt paikalla. Hän julkisti sen sijaan eilen pamfletin, jossa irakilaisia kehotetaan kaksinkertaistamaan ponnistuksensa miehittäjää vastaan. Al-Sadrin mukaan Irakin väestöryhmien ei pidä taistella keskenään. Hänen johtamansa ns. Mehdi-armeijan ja Irakin valtiollisen armeijan olisi yhdyttävä taisteluun vihollista vastaan.

Al-Sadr ei ole näyttäytynyt julkisuudessa kahteen kuukauteen. Yhdysvaltain mukaan hän on maanpaossa Iranissa. Yhdysvallat pitää häntä Irakin suurimpana turvallisuusuhkana.