Pietarilaiset soittavat Uspenskin katedraalin kunnostettuja kelloja

Pietarilainen kellonsoittajayhtye on saapunut Helsinkiin soittamaan Uspenskin katedraalin kelloja. Yhtye jatkaa 1600-luvun venäläisen kellonsoiton klassista perinnettä.

kulttuuri

Venäläisten mestarikellonsoittajien kirkonkellokonsertti on Uspenskin katedraalilla torstaina.

Andrej Ivanov, Dmitrij Petrov ja Mihail Peskov kiittelevät vuoron perään katedraalin kellojen sointia. Varsinkin suurin kello saa miehet innostumaan, kahdestakin syystä. Kelloja tuhottiin Neuvostoaikana Neuvostoaikana tuhottiin ja valettiin uusiin käyttötarkoituksiin valtava osa kirkkojen kelloista ja varsinkin suuret kellot kiinnostivat. Nykyisin alkuperäisiä vanhoja kirkonkelloja on vain vähän. Siksi Uspenskin suuri matalaääninen kello herättää ihastusta, tietysti jo kauniin sointinsa puolesta. Uspenskin katedraalin konsertissa nämä mestarikellonsoittajat soittavat perinteisiä venäläisten luostareiden juhlasoittoja. Soittoperinteeseen kuuluu moniäänisyys

Uspenskin katedraalissa on kymmenkunta kelloa. Helsingin yliopiston musiikintutkijan Seija Lappalaisen mukaan kirkonkellojen soittoperinteeseen kuuluu moniäänisyys.

- Kun kelloja on paljon, suuria matalia kelloja ja useita pienempiä kellosarjoja, voidaan tehdä hyvin monimutkaisia ja juhlaviakin soittoja. Polyfoninen kulkukin on mahdollinen. Tällaisia juhlasoittoja voi kuulla esimerkiksi Heinäveden Valamon luostarissa.

- Vaikka kulkisi missä tahansa ja siellä olisi jumalanpalvelus käynnissä tai loppumassa, kyllä kelloihin varmasti havahtuu. Se on tärkeä elementti meidän Helsingissämme, että on ortodoksia kirkkoja, joissa ortodoksista kellonsoittoperinnettä vaalitaan, sanoo musiikintutkija Lappalainen.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset