Kultalevyraja kiistan kohteena

Kultalevyyn oikeuttavan levymyynnin raja herättää keskustelua musiikkialalla. Arvostelijoiden mielestä kultalevyn saa Suomessa liian helposti ja se alentaa tunnustuksen arvoa. Musiikkiteollisuuden mukaan 15 000 kappaleen kultalevyraja on sopiva, koska levymyynti on vaikeutunut.

viihde

Kultalevyjen myöntämisrajoja on historian saatossa tarkistettu moneen kertaan, viimeisen kerran vuonna 2001, jolloin raja laskettiin 20 000:sta myydystä albumista 15 000:een.

Kultalevy on viimevuosina aiheuttanut musiikkipiireissä paljon kiistaa, ja mielipiteet jakaantuvat hyvän brändin täydellisestä pilaamisesta myös kultalevyn puolustajiin.

Sony BMG:n toimitusjohtajan Kimmo Valtasen mukaan syynä rajan laskuun vuonna 2001 oli yleinen levymyynnin lasku.

Valtasen mielestä kultalevyn saaminen ei ole ainakaan helpottunut 70-luvulta, jolloin raja oli 30 000, ja huippuartistit myivät helposti yli 100 000 levyä. Täysin eri mieltä kultalevyn tämänhetkisestä arvosta on YLE:n musiikkitoimittaja ja Suomen virallisen listan perustaja Jake Nyman. Hänen mukaansa kultalevyraja on liian alhainen ja tunnustus on kärsinyt inflaation. - Kultalevyn saaminen ei ole enää minkäänlainen uutinen. Esimerkiksi Irinan tuore levy myi kultaa tosi helposti. Isompi uutinen olisi ollut, jos sen myynti ei olisi rikkonut kultalevyrajaa, Jake Nyman sanoo. YLE Uutiset