SDP pui porukalla vaalitappiotaan

Vaalitappion jälkeinen sisäinen keskustelu SDP:ssä jatkuu. Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmässä pohdittiin torstaina, miksi puolue menetti ääniä vaaleissa. Puolueen todettiin joutuneen liian kauaksi ihmisten arjesta.

Kotimaa

SDP:n tuuletuskokous venyi torstaina kolmen tunnin mittaiseksi. Puheenjohtaja Eero Heinäluoma oli kokoukseen tyytyväinen. Hänen mukaansa keskustelu oli avointa ja rehtiä. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen totesi keskustelun olleen hyvinkin kriittistä.

Vaalitappion jälkeen SDP:ssä on ollut kahdenlaista ilmaa: osa on halunnut viedä puoluetta oikealle, osa vasemmalle. Kansanedustaja Tarja Filatov arvioi, ettei puolueen tule enää vuotaa kummallekaan laidalle vaan sen tulisi mennä syvemmälle ihmisten erilaiseen arkeen.

Heinäluoma arvioi, että kokoomuksen voitto perustui pitkälti sosiaalidmeokraateilta lainattuihin teemoihin. Hänen mukaansa esimerkiksi tasa-arvo on aina ollut SDP:n tärkeimpiä tavoitteita.

- Ratkaisumme on mennä eteenpäin ja tulevaisuuteen, Heinäluoma tiivisti kokouksen antia. Hänen mukaansa kukaan ei ollut keskusteluissa vasaroinnin kohteena, ja lähtökohtana on, että puolue ottaa opiksi ryhmänä.

Antti Kalliomäen johtama virallinen vaalitappiotyörtyhmä saa työnsä valmiiksi syksyyn mennessä.

YLE Uutiset