1. yle.fi
  2. Uutiset

Lordi-kuva valittiin vuoden lehtikuvaksi 2006

Vuoden lehtikuvat 2006 -kilpailun voittajat on julkistettu. Vuoden lehtikuvaksi valittiin Helsingin Sanomien Sami Keron ottama "Jeeeeeeh!". Vuoden lehtikuvaajaksi valittiin helsinkiläinen freelancer Katja Lösönen. Tänä vuonna kisaan osallistui 101 valokuvaajaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

kulttuuri

Palkintoraadin mukaan vuoden lehtikuvaksi valittu Helsingin Sanomien Sami Keron kuva Lordin tiedotustilaisuudesta koskettaa suomalaisia. Raadin mukaan Kero on nähnyt tilanteen rohkeasti eri näkökulmasta ja kuvaaja on muistanut hyvän säännön - vähemmän on enemmän. Tänä vuonna kisaan osallistui 101 valokuvaajaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Myös kuvia oli enemmän kuin koskaan - yli 2 400. Palkinnot jaettiin seitsemässä eri sarjassa. Kisan tuomarina toimineen Lapin yliopiston professori Riitta Brusilan mielestä innokas osallistuminen viestii kiinnostuksesta valokuvajournalismiin ja sen kehittämiseen.

Vuoden lehtikuvaaja -tunnustuksen sai helsinkiläinen freelancer Katja Lösönen. Hän voitti myös ulkomaan reportaasien sarjan. Palkintoraadin mukaan Lösönen on mennyt kuvissaan hyvin lähelle aiheitaan ja saanut kuviin katsojalle välittyvää tunnetta. Kuvaajalla on henkilökohtainen tapa olla osallisena tapahtumassa kuitenkaan sitä häiritsemättä. Kuvien sommittelu on taitavaa ja kuvien sisältämä informaatio rikasta.

Urheilukuvaksi valittiin Suomen Kuvalehden Hannu Lindroosin otos pituushyppääjästä. Raadin mukaan voittajaksi valikoitui tunnelmaltaan poikkeuksellinen kuva, jossa välittyy vahva urheilijan henkilökohtainen pettymyksen tunnetila. Voiton kääntöpuolella on aina häviö. Kuvan kompositio ja kuvakerronta ovat hyvin kohdallaan.

Vuoden uutiskuvaksi valittiin tamperelaisen freelancerin Sampo Rautamaan otos EU-kokouksesta. Raati toteaa, että voittaja kertoo nasevasti kokouksen luonteen. Sommittelu ei ole liian täydellinen, se näyttäytyy katsojalle ikäänkuin aidoimmillaan.

Suomen Lehtikuvaajat ry on järjestänyt kisaa vuodesta 1962 lähtien. Kilpailun tarkoituksena on koota yhteen vuoden uutistapahtumia ja ylläpitää lehtikuvauksen tunnettavuutta.

Myös vuoden tv-uutiskuvaukset palkittiin Vuoden tv-uutiskuvauskilpailun voitti Janne Langen (YLE) kuvauksellaan "Yli harmaan kiven". Langen sai myös vuoden 2006 tv-uutiskuvaajan palkinnon. Toiseksi vuoden tv-uutiskuvauskilpailussa tuli Toni Määttä (Nelonen) kuvauksellaan "Helsinki savu". Kolmanneksi sijoittui Esa Siltaloppi (Nelonen) työllään "Lapuan patruunatehtaan räjähdys". Vuoden lehtikuvat 2006 -kilpailun voittajat:

Vuoden lehtikuva: Sami Kero, Helsingin Sanomat

Vuoden lehtikuvaaja: Katja Lösönen, freelancer

Vuoden lehtikuvaaja, kunniamaininta: Hannes Heikura, Helsingin Sanomat

Vuoden uutiskuva: Sampo Rautamaa, freelancer

Vuoden henkilökuva: Kari Kaipainen, Apu

Vuoden urheilukuva: Hannu Lindroos, Suomen Kuvalehti

Vuoden ulkomainen reportaasi: Katja Lösönen, freelancer

Vuoden kotimainen reportaasi: Joona Brandt, A-Lehdet

Yleisön suosikki vuoden lehtikuvaajaksi: Joonas Brandt, A-Lehdet

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi