Paulon sellokilpailu viidessä kaupungissa

Kansainvälistä Paulon sellokilpailua voi seurata useassa kaupungissa. Helsingissä käytävän ensimmäisen erän jälkeen välierät vievät 12 jäljellä olevaa kilpailijaa joko Kuopioon, Jyväskylään tai Ouluun. Näin kilpailijoilla on mahdollisuus jo välierissä soittaa näiden kaupunkien orkestereiden solistina.

kulttuuri

Välierien jälkeen kilpailu palaa takaisin pääkaupunkiseudulle, jolloin finalistit soittavat joko Tapiola Sinfoniettan tai Radion sinfoniaorkesterin solisteina.

Kilpailuun ilmoittautui 77 osallistujaa, joista kilpailuun lähtee nyt 25 osanottajaa. Monikansallisen osanottajajoukkion vahvin edustus tulee Etelä-Koreasta, Yhdysvalloista, Venäjältä, Ranskasta ja Italiasta. Suomea edustavat Silver Ainomäe, Mathias Hortling, Samuli Peltonen, Jussi Vähälä sekä Tuomas Ylinen.

Kilpailun hajasijoittaminen eri kaupunkeihin on kilpailun taiteellisen johtajan Arto Noraksen idea.

- Tulee mieleen tämä, että heillä on suuri tilaisuus soittaa useiden orkestereiden kanssa. Me olemme nyt ensimmäistä kertaa toteuttamassa kilpailua näin, että se järjestetään eri kaupungeissa ja useiden orkestereiden kanssa.

- Yleensä kansainvälisissä kilpailuissa kilpailija voi soittaa vain yhden orkesterin kanssa. Samalla järjestäjinä toivomme, että voimme näin popularisoida selloa, kasvattaa uutta yleisöä sellomusiikille ja tuoda entistä paremmin esille sellolle kirjoitettua ohjelmistoa.

- Kilpailussa menestyvältä sellistiltä ei vaadita sen kummempia ominaisuuksia kuin konsertin huippusolistilta. Kilpailijoilla on samat määreet ja yleisöllä on samat odotukset kuin tavallisessa konsertissa. Eli kyse on täysin musiikillisista ja suggestiivisista asioista, sanoo Paolon sellokilpailun taiteellinen johtaja sellisti Arto Noras.

Sellokilpailu kattavasti internetissä Paulon sellokilpailun kahta viimeistä finaalipäivää yleisö voi seurata reaaliajassa YLE:n verkkosivuilta. Jo ennen finaalia verkosta voi sekä kuunnella että katsella kilpailijoiden suorituksia tallenteina, jotka nauhoitetaan kilpailun kolmesta alkueräpäivästä. Suomen ja englanninkieliset Paulon kilpailut löytyvät YLE:n verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset