Moskovassa pidätetty shakkimestari Kasparov vapaaksi

Venäjän hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen osallistunut oppositiovaikuttaja, shakkimestari Garri Kasparov on vapautettu muutaman tunnin pidätyksen jälkeen moskovalaisen tuomioistuimen päätöksellä.

Ulkomaat

Kasparov pidätettiin yhdessä parinsadan muun mielenosoittajan kanssa, kun hän osallistui kiellettyyn mielenosoitukseen kaupungin keskustassa lauantaina aamupäivällä. Kasparov oli moskovalaisen oikeusistuimen kuultavana iltapäivällä.

Tuomioistuin langetti Kasparoville 1 000 ruplan eli noin 30 euron sakon.

Opposition Toinen Venäjä -niminen ryhmittymä oli kutsunut mielenosoituksen koolle keskeiselle Pushkinin aukiolle. Moskovan viranomaiset kuitenkin kielsivät mielenosoituksen, ja tuhannet mellakkapoliisit estivät kieltoa uhmanneita mielenosoittajia pääsemästä aukiolle.

Rauhanomaiseksi aiotun mielenosoituksen tarkoituksena oli painostaa Venäjän hallitusta vapaisiin ja rehellisiin vaaleihin vuonna 2008.

Kasparov on kritisoinut presidentti Vladimir Putinia demokratian horjuttamisesta. Venäjän hallituksen mukaan oppositioryhmittymän tavoitteena on pyrkiä lietsomaan Putinin vastaista kansannousua.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, BBC, YLE Uutiset