yle.fi-etusivu

Suomella ja Ruotsilla periaatepäätös Naton nopean toiminnan joukkoihin osallistumisesta

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit ovat tehneet periaatepäätöksen lähteä mukaan Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Kotimaa

Pääministeri Matti Vanhanen vahvisti lauantaina hallitusneuvottelujen lomassa, että Suomi on ilmaissut sotilasliitto Natolle myönteisen kiinnostuksensa Naton nopean toiminnan joukkoja kohtaan.

- Me olemme työnsä päättävän hallituksen aikana Ruotsin kanssa laatineet tietyn yhteisen vastauksen Natolle. Suomen päässä voimassa olevat päätökset ovat sitä, että olemme harjoitusyhteistyövalmiita. Me tarvitsemme harjoitusyhteistyötä, koska samoja standardeja käytetään EU:n nopean toiminnan joukoissa, Vanhanen kertoo.

- Muilta osiltaan Naton nopean toiminnan joukkoihin liittyvään päätöksentekoon palataan sitten, kun on ensin saatu EU:n nopean toiminnan joukoista käytännön kokemuksia, Vanhanen täsmensi.

Kyse on aikaisintaan loppuvuodesta ja päätöksenteko siirtyy alkavalle hallitukselle.

Tuomioja: Päätös ei ole askel kohti Nato-jäsenyyttä

Maiden ulko- ja puolustusministerit sopivat asiasta kaikessa hiljaisuudessa tammikuussa. Päätöksessä ei oteta kantaa siihen, miten syvälle yhteistyössä edetään. Ratkaisut osallistumisesta tehdään aina tapauskohtaisesti.

Väistyvän hallituksen ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo YLE Uutisille, että Suomi ei ole menossa mukaan Nato-päivystyksiin tai vastaaviin sitoumuksiin. Päätös ei ole askel kohti Nato-jäsenyyttä, Tuomioja sanoo.

Tuomioja sanoo, että Suomi on todennut voivansa osallistua myös NRF-joukkojen (Nato Responce Force) harjoituksiin ennen kaikkea siksi, että EU:lla ei ole omia harjoituksia ja kysymys on käytännössä samoista joukoista.

Kysymykseen siitä, voiko Suomi osallistua jatkossa myös suoranaisiin Nato-operaatioihin Tuomioja vastasi, ettei ole oleellisesti väliä sillä, minkä nimisistä joukoista on kyse vaan operaation luonteesta ja mandaatista, ja se harkitaan aina erikseen.

Naton nopean toiminnan joukot osallistuvat muun muassa kriisinhallintatehtäviin.

Lähteet: YLE Uutiset