Fiskars voitti kestävän matkailun palkinnon

Fiskarsin ruukki Pohjassa on voittanut kansainvälisen, kestävän kehityksen matkailun pääpalkinnon. Ensimmäistä kertaa jaettu The Royal Destination Award for Sustainable Tourism -palkinto jaettiin kestävän matkailun konferenssissa Skotlannissa.

kulttuuri

Ehdolla oli 20 kohdetta eri puolilta Eurooppaa. Fiskarsin valintaa perusteltiin sillä, että kuollut ruukki on herätetty henkiin ja kestävän kehityksen periaatteista on pidetty mielessä, kun paikasta on tehty turistikohde.

Fiskars-yhtiön varatoimitusjohtaja Ingmar Lindberg pitää palkintoa tunnustuksena hyvästä työstä ja uskoo uusien kävijöiden löytävän Fiskarsin. Paikan konsepti, jossa käsityöläiset työskentelevät ja asuvat paikkakunnalla, on osoittautunut toimivaksi.

- Palkinto ei ole vain ympäristöpalkinto, vaan se ottaa kestävän kehityksen periaatteita laajasti huomioon. Esimerkiksi että kuinka monet paikkakuntalaiset ovat saaneet töitä kohteen kautta ja kuinka suuri osa rahasta jää paikkakunnalle, Lindberg kertoo.

Lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöihin on kiinnitetty varsinkin viime aikoina huomiota, ja ympäristöystävällisemmästä matkailusta on tullut jo muotisana. Turistikohteista yritetään tehdä paitsi ekologisempia, niin myös mielekkäämpiä; etsitään ja rakennetaan vaihtoehtoisia kohteita, joissa kulttuuri ja historia korostuu. Kaksi muuta finaaliin selvinnyttä ehdokasta olivat Fiskarsin kaltainen, mutta hieman vielä jäljessä tuleva Pielachin laakso Itävallassa ja paljon aktiviteetteja tarjoava Cairngornin kansallispuisto Skotlannissa.

Fiskarsissa asuva lasimuotoilija Camilla Moberg yhdistää kestävän kehityksen laadukkuuteen.

- Kaikki mitä täällä täällä tehdään on huolella tehtyä ja laadukasta. Ja työtä on tehty vuosia: kun itse muutin tänne vuonna 1991 rakennukset olivat huonossa kunnossa, mutta nyt paikka kukoistaa, Moberg sanoo.

Lähteet: Ylen läntinen, Västnyland, YLE Uutiset