Kritiikin kannukset Pauliina Feodoroffin läpimurtoelokuvalle Non Profit

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff on saanut Suomen arvostelijain liiton tämänvuotiset Kritiikin kannukset. Feodoroff (s. 1977) palkitaan läpimurtoelokuvastaan Non Profit.

kulttuuri

Saamelaisin ja lappilaisin varoin tuotettu fiktiivinen, aiheellaan mm. ekologian ja huipputekniikan yhteensovittamista käsittelevä Non Profit on valitsijoiden mukaan elokuva, jonka jälkeen on nukuttava yön yli ennen kuin siitä voi sanoa mitään - ja katsoa sitten uudestaan.

Tänä aikana, kun näytelmäelokuvat ohjautuvat useimmiten vienninedistämisen ja teknokraattisuuden ehdoilla, Feodoroffin työ muistuttaa siitä että elokuvataiteessa olennaisinta on aihemaailman valinta ja suhteutus käytössä oleviin välineisiin, palkintoperusteluissa kiitetään. Rahalla ei tee raadin mukaan mitään, jos elokuvan keinoja ei osata käyttää.

Non Profit kertoo joukosta tutkijoita, jotka muuttavat napapiirin pohjoispuolelle selvittämään kestävän olemassaolon mahdollisuutta huipputekniikan avulla. Palkitsijoiden mukaan aihe näkyy tekotavassa. Siinä kuinka pienen budjetin vapaaehtoisten ryhmä voi vaikuttaa maailman pelastamiseen, ihmisten arvomaailmaan tai suhteeseen luontoon.

Kymmenvuotisen elokuvan 13 400 euron rahoitus jäi Saamelaiskäräjien ja Saamelaisneuvoston varaan. Lisäksi Feodoroffin isä ja serkku tukivat elokuvaa, jälkimmäinen lahjoittamalla lapsilisänsä.

Kritiikin kannukset saa merkittävän taiteellisen läpimurron tehnyt nuori taiteilija. Palkinnon saajasta päättää arvostelijain liiton eri taiteenaloja edustava lautakunta. Tällä kertaa valitsijat olivat kriitikot Eero Tammi, Heikki Kastemaa, Ritva Kolehmainen, Outi Lahtinen, Elisabeth Nordgren, Marjo-Riitta Simpanen ja Kirsti Vanninen.

Lähteet: YLE Uutiset, HS